Прес-центр19 квітня 2021, 10:04

Цьогоріч в області відкрито 22 віддалених робочих місця адміністраторів ЦНАПів

Загалом жителів Луганщини обслуговують у 17 центрах надання адміністративних послуг.

Із них три ЦНАПи – військово-цивільних адміністрацій міст Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Щастя; п’ять ЦНАПів Рубіжанської, Кремінської, Попаснянської, Сватівської, Старобільської міських рад; вісім –  Біловодської, Білокуракинської, Красноріченської, Марківської, Міловської, Новоайдарської, Новопсковської, Троїцької селищних рад; один – Чмирівської сільської ради.

При впровадженні реформи децентралізації на початку 2021 року ліквідовано ЦНАПи при Кремінській, Новопсковській, Станично-Луганській райдержадміністраціях та трансформовано ЦНАПи при Міловській, Новоайдарській, Сватівській РДА до ЦНАПів відповідних міських та селищних рад.

Крім того, в області працюють 44 віддалених робочих місця адміністраторів Лисичанського (2), Кремінського (2), Біловодського (8), Білокуракинського (4), Красноріченського (5), Марківського (10), Міловського (7), Новопсковського (4), Чмирівського (2) ЦНАПів, 22 з яких відкрито у 2021 році.

Також слід зазначити, що завдяки міжнародній технічній підтримці для дев’ятьох громад області придбано та передано: 

- три ЦНАПи (на два робочих місця) – Біловодській, Кремінській, Троїцькій громадам у межах реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру, що фінансується Європейським Союзом;
- п’ять ЦНАПів (на чотири робочих місця) –  Сєвєродонецькій, Попаснянській, Станично-Луганській, Новоайдарській, Гірській громадам у межах реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру за підтримки Уряду Канади;

- один ЦНАП (на два робочих місця) –  Марківській громаді у межах реалізації Програми «U-LEAD з Європою» за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У поточному році два мобільних ЦНАПи отримали Новоайдарська та Гірська територіальні громади.

На цей час чотири мобільні ЦНАПи (Сєвєродонецький, Біловодський, Кремінський та Попаснянський) здійснюють виїзди до населених пунктів своїх територіальних громад.

Протягом І кварталу 2021 року через ЦНАПи області суб’єктам звернення надано 79,6 тис. адміністративних послуг, з них в електронному вигляді – 3,3 тис. В середньому за місяць у ЦНАПах надавалося 26,5 тис. адміністративних послуг.

Кількість видів адміністративних послуг, що запроваджено через ЦНАПи, становить від 81 – у ЦНАПі ВЦА м. Щастя до 214 – у ЦНАПі Новопсковської селищної ради. В електронному вигляді – від однієї послуги у ЦНАПах Марківської та Новопсковської селищних рад до 22 – у ЦНАПі Лисичанської міської ВЦА.

В області 13 ЦНАПів надають послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України у формі ID-картки та документа, що дає право громадянину України на виїзд за кордон (крім ЦНАПу в м. Старобільськ, м. Щастя, смт Новоайдар, смт Мілове).

Разом із тим в ЦНАП проводиться робота щодо запровадження  комплексної послуги єМалятко для батьків новонароджених. Її запровадили вісім ЦНАПів –у містах Лисичанськ, Сєвєродонецьк, Рубіжне, Попасна, селищах міського типу Біловодськ, Білокуракине, Красноріченськ та Новопсков.

Найбільш популярні адміністративні послуги в ЦНАПах:

- у сфері реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи;
- з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно;
- з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців;                     
- з земельних питань;
- паспортні послуги;
- послуги соціального характеру.

Завдяки співпраці міжнародних партнерів Проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні» (DG-East) за підтримки Агентства США з Міжнародного розвитку (USAID), обласної державної адміністрації, регіонального сервісного центру ГСЦ МВС в Луганській області в ЦНАП Лисичанської міської ВЦА запроваджено послуги обміну посвідчення водія (без складання іспитів) та видачі нового посвідчення водія замість втраченого або викраденого.