Прес-центр10 cічня 2019, 10:01

Цьогоріч відбудеться пілотна сертифікація вчителів початкової школи

Сертифікація передбачає зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що відбувається в кілька етапів. Вона є виключно добровільною. Мета сертифікації – виявляти та стимулювати педагогічних працівників з високим рівнем професійної майстерності, які володіють методиками компетентнісного навчання і новими освітніми технологіями та сприяють їх поширенню.

2019 року відбудеться апробація механізмів проведення сертифікації. У пілотному проекті зможуть взяти участь до однієї тисячі вчителів початкових класів.

Щоб охопити всі регіони України, Міністерство освіти і науки України визначило максимальний обсяг заяв, які можуть бути подані від кожної з областей на пропорційних засадах (залежно від наявної кількості вчителів початкової школи).

Сертифікація складатиметься з трьох видів оцінювання:

експертне оцінювання професійних компетентностей учасників сертифікації шляхом вивчення практичного досвіду їх роботи (проводитиметься Державною службою якості освіти та її територіальними органами);
самооцінювання учасником сертифікації власної педагогічної майстерності (створення вчителем е-портфоліо);
оцінювання фахових знань та умінь учасників сертифікації шляхом їх незалежного тестування (проводитиметься Українським центром оцінювання якості освіти та регіональними центрами).

Реєстрація для участі у сертифікації розпочнеться 15 січня о 15:00 і триватиме до 1 лютого включно.

Для участі у сертифікації потрібно створити й заповнити реєстраційну картку-заяву, бланк якої формується із використанням спеціального сервісу, розміщеного на веб-сайті Українського центру оцінювання якості освіти у рубриці «Сертифікація педагогічних працівників (незалежне тестування)», підготувати комплект реєстраційних документів і надіслати його до відповідного регіонального центру.

Підбиття підсумків сертифікації заплановано на кінець року. Тож, вчителі матимуть достатньо часу для підготовки та проходження всіх етапів.

Для тих вчителів, які успішно пройдуть сертифікацію, передбачається щомісячна доплата в розмірі 20 % посадового окладу (ставки заробітної плати) пропорційно обсягу педагогічного навантаження упродовж трьох років чинності сертифіката.

Крім того, успішне проходження сертифікації зараховуватиметься як проходження чергової (позачергової) атестації педагогічним працівником з присвоєнням йому наступної категорії або підтвердженням наявної вищої категорії.

За матеріалами Українського центру оцінювання якості освіти