Прес-центр27 жовтня 2020, 14:10

Цьогоріч жителі області вже отримали 1,4 мільярда гривень соціальної допомоги, – брифінг

Про актуальні питання соціального захисту населення сьогодні на пресбрифінгу розповіла директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Елеонора Поліщук.

Вона повідомила, що протягом І півріччя 2020 року в області виявлено понад 25 тисяч осіб, які потребували соціального обслуговування. Фактично надана допомога 95 % з них. Крім того, реабілітаційні послуги отримали більше тисячі дітей з інвалідністю. Близько 1,3 тис. осіб перебувають в інтернатних установах.

Управліннями соціального захисту населення опрацьовується понад 1 мільйон електронних особових справ отримувачів різних видів допомог. Протягом 10 місяців із державного бюджету на їх фінансування в область надійшло близько 1,4 млрд гривень. Важливо, що на Луганщині відсутня заборгованість по соціальним виплатам.

Стосовно надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» Елеонора Поліщук зауважила – до області доставлено та видано 4 197 одиниць такої допомоги.

Протягом 2019 року державою виділено субвенцію в обсязі 18 308,3 тис. гривень для придбання житла дітям-сиротам та позбавленим батьківського піклування. 46 дітей вже придбали собі житло.

На 2020 рік до області за цим напрямом надійшло 17 802,0 тис. гривень. Субвенцію розподілено між 44 дітьми.

Також виділено близько 62 млн гривень для забезпечення житлом 61 внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. На цей час 14 родин вже придбали житло.

Водночас діє державна програма, якою передбачено надання послуг із психологічної реабілітації, соціальної та професійної адаптації, а також санаторно-курортного лікування учасників АТО/ООС. Цими послугами скористалися 130 осіб на загальну суму 1,5 млн гривень.

Елеонора Поліщук наголосила, що для надання допомоги постраждалим від домашнього насильства та насильства за ознакою статі на Луганщині працює низка спеціалізованих служб підтримки.

Зокрема, у вересні в Рубіжному відкрито спеціалізований притулок для жінок із дітьми, постраждалих від домашнього насильства, розрахований на перебування 15 осіб.

Також в області працюють 10 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, п’ять спеціалізованих кабінетів невідкладної анонімної медико-психологічної допомоги для жінок, постраждалих від сексуального насильства.

Під час брифінгу спікер акцентував увагу, що одним із пріоритетних напрямів визначено модель надання жителям територіальних громад адміністративних послуг соціального характеру із використанням програмного комплексу «Інтегрована інформаційна система «Соціальна громада». Шість ОТГ вже працюють за цією моделлю. В цих громадах надано майже 4 тис. адміністративних послуг соціального характеру, з них 1,3 тис. – з використанням програмного комплексу.

В ОТГ також створені та функціонують 10 установ із надання соціальних послуг та два відділення соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю та дітей груп ризику. В інших громадах послуги надають соціальні установи відповідних районів за рахунок субвенцій шляхом міжмуніципальної взаємодії. Рівень охоплення населення ОТГ соціальними послугами складає близько 100 %.