Прес-центр6 червня 2018, 13:06

Делегація Представництва ЄС в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку завітала до Луганщини

Перебуваючи на Луганщині, делегація Представництва Європейського Союзу в Україні та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) зустрілася з обласним керівництвом.

До складу делегації увійшли Беренд де Гроот, керівник Програм співробітництва Представництва ЄС в Україні, Станіслав Топольницький, координатор сектору з регіонального розвитку у Східній Україні Представництва ЄС в Україні, Штефан Шлейнінг, керівник з фінансового співробітництва Групи Підтримки України Представництва ЄС в Україні, Сюзан Фріц, директор місії USAID в Україні, Бенджамін Лонг, постійний представник в Україні Бюро з ініціатив перехідного періоду, Фархад Гауссі, директор офісу економічного зростання, Кіра О’Керролл, спеціаліст з координації програм розвитку.

«Для нас дуже важливо відчувати підтримку міжнародних партнерів з Євросоюзу та США, особливо це стосується жителів населених пунктів, розташованих поблизу лінії розмежування, – наголосив заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко на початку зустрічі. – Дякую Урядам цих країн за різноманітну допомогу українцям».

Як зазначив пан Беренд де Гроот, Євросоюз продовжує надавати допомогу Сходу України, надаючи кошти на розвиток регіону. Крім того, він повідомив, що ЄС та США планують впровадити нову програму підтримки. Потребує гуманітарного реагування і ситуація вздовж лінії розмежування. «Ми зараз зосереджені на тому, щоб Луганщина розвивалася на рівні з іншими областями, у тому числі в плані модернізації та реформування», – сказав він.

Для цього, за словами почесного гостя, важливо скоординувати плани розвитку територій на наступні кілька років з аналогічними планами міжнародних донорів. Відправною точкою за цим напрямом, за його словами, має стати запропонована обласною владою програма.

У свою чергу, пані Сюзан Фрітц, директор місії USAID в Україні, зауважила, що діючі на території нашої країни програми стануть більш поширені на Східні області. Це довгострокові програми розвитку – щодо сприяння модернізації сільського господарства, підтримки підприємництва, внутрішньо переміщених осіб тощо.

Заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко та директор Департаменту зовнішніх зносин, зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності Денис Денищенко обговорили з членами делегації інші проблемні питання та визначили напрями спільної роботи.

Також міжнародна делегація взяла участь у засіданні круглого столу: «Взаємодія Луганської області з міжнародними партнерами: досягнення та бачення подальшої співпраці», де розглянуті варіанти вдосконалення та можливі нові форми реалізації Стратегії розвитку Луганської області до 2020 року, основні напрями та стратегічне бачення надання міжнародним співтовариством допомоги Луганській області.