Прес-центр25 серпня 2021, 18:08

Делегація Швейцарської Конфедерації відвідала КПВВ «Станиця Луганська» та передала Україні 1,5 млн експрес-тестів на COVID-19

Делегація Швейцарської Конфедерації на чолі із Головою Національної Ради Федеральних Зборів Андреасом Ебі відвідала Луганщину та ознайомилась із роботою КПВВ «Станиця Луганська».
Наразі, контрольний пункт в’їзду-виїзду «Станиця Луганська» - єдиний на Донбасі, що працює у штатному режимі, тому сьогодні, після тривалих свят, охочих потрапити на підконтрольну Україні територію було більше, ніж зазвичай.

Пройшовши «коридором» аж до мосту, та оцінивши ситуацію на власні очі, пан Ебі поцікавився: кількістю людей, що перетинають лінію розмежування за добу, скільки часу кожний громадянин перебуває у черзі, та які для цього потрібні документи, а також яким чином планується вдосконалювати інфраструктуру пункту пропуску.

«До оголошення карантинних обмежень щоденно КПВВ перетинали до 10 тисяч осіб. Перше, що було зроблено за дорученням Президента Володимира Зеленського, – відремонтовано міст, що з’єднує підконтрольну та непідконтрольну частини області, та модернізовано інфраструктуру пункту пропуску. Проте, через два місяці буде завершене будівництво нової сервісної зони на кшталт КПВВ «Щастя», яка враховуватиме усі потреби людей: від зарядки телефону до отримання документів у ЦНАПі», - поінформував гостей очільник Луганщини Сергій Гайдай.

Відповідаючи на запитання: з якою метою люди найчастіше приїздять до України, Сергій Гайдай, зазначив: «Перш за все, це – отримання пенсій, за добу у банкоматах «Ощадбанку» знімають до 10 млн грн. Оформлення документів – адже у ЦНАПах надають понад 180 видів адміністративних послуг. Наразі, до нас їдуть, щоб безкоштовно вакцинуватись. А також отримання медичних послуг, придбання якісних ліків, продуктів харчування тощо».

Про загальну безпекову та гуманітарну ситуацію у регіоні членам делегації Швейцарської Конфедерації доповіли представники моніторингової місії ОБСЄ.

Завершився візит передачею від швейцарського Червоного Хреста 1,5 млн експрес-тестів на COVID для людей, які потерпають внаслідок військового конфлікту на Сході України. Луганщина отримає 200 тисяч експрес-тестів.

Усі вони будуть використані для безкоштовного тестування людей, що переміщуються з непідконтрольної території, запевнив гостей голова облдержадміністрації.