Прес-центр17 cічня 2017, 13:01

Делегація з Луганщини взяла участь в ознайомчому візиті щодо захисту прав переселенців у місті Страсбург

12-13 січня у рамках проекту Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» у місті Страсбург відбувся візит представників Робочої групи із вдосконалення національного законодавства стосовно захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб. Луганщину представили директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук та начальник Головного територіального управління юстиції у Луганській області Тетяна Філатова.

 

Крім того делегація України складалася ще з 15 осіб – представників Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Міністерства соціальної політики України, Комітету Верховної Ради України з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, громадських організацій та науковців.

 

Учасники візиту відвідали низку європейських інституцій із захисту прав людини, зокрема, Європейський суд із прав людини. У рамках заходу розглянуто виконання рішень Європейського Суду з прав людини стосовно внутрішнього переміщення та пов’язаних з цим питань, практику щодо окремих аспектів цього питання та презентовано освітню програму Ради Європи у сфері прав людини для представників юридичного напрямку.

 

Розповіла про існуючі проблемні питання із нормативно-правовим забезпеченням внутрішньо переміщених осіб, необхідність збільшення суми соціальної допомоги переселенцям Елеонора Поліщук. Вона акцентувала увагу на важливості надання офіційного статусу та подальшої комплексної соціальної допомоги мирним громадянам, які отримали поранення внаслідок бойових дій. Також була зазначена необхідність збільшення заробітної плати працівникам соціальних установ, які працюють у населених пунктах на лінії розмежування, з метою збереження кадрового потенціалу цих територій.