Прес-центр21 квітня 2017, 14:04

Делегація жінок зі Сходу України взяла участь у навчально-ознайомчому візиті до Грузії з розвитку місцевих громад

У рамках проекту «Відновлення управління і сприяння примиренню в охоплених кризою громадах України», ініційованого для залучення громад у процеси піклування про їх майбутнє, особливо майбутнє жінок та дівчат, 19 представниць Луганської та Донецької областей відвідали Грузію.

Серед учасників делегації була директор Департаменту соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації Елеонора Поліщук, яка взяла участь у навчально-ознайомчій поїздці по програмі мобілізації громад для розширення можливостей.

Мета візиту – вивчення позитивного досвіду Грузії у використанні потенціалу жінок для розвитку місцевих громад.

Під час поїздки учасниці відвідали низку регіонів, зокрема, Марнеульський муніціпалітет (край Квемо-Картлі), муніціпалітет Горі (край Шида Картлі) та Зугдідський муніціпалітет (регіон Самегрело). Відбулося знайомство із досвідом роботи Жіночого інформаційного центру та Фонду Тасо. Зазначені організації свого часу провели масштабну роботу в різних регіонах Грузії із пошуку жінок-лідерок, які в подальшому створили групи взаємодопомоги, що працювали за різними напрямками, повідомляє Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації.

Учасниці візиту зустрілися із жінками, які мешкають як у сільських, так і міських населених пунктах, і є представницями різних вразливих груп, у тому числі, національних меншин та внутрішньо переміщених осіб.

Також  делегація жінок зі сходу України відвідала вірменське та азербайджанське поселення, де наочно ознайомилася із вирішенням конкретних соціально-побутових питань місцевих громад жіночими ініціативними групами у співпраці із районною владою. Поспілкувалася із жінками-переселенками, які змогли реалізуватися на новому місці, наприклад, відкривши власне арт-кафе та кооперативні господарства.

Елеонора Поліщук зустрілася із представниками благодійної організації, яка надає послуги постраждалим від домашнього насильства. Цікавим виявився досвід створення у громадах координаційних рад із ґендерних питань. Цей досвід наразі перейняли об’єднані територіальні громади Луганщини, де вже створено подібні ради.

Проект реалізується ПРООН та ООН Жінки за фінансової підтримки Європейського Союзу.