Прес-центр6 липня 2018, 10:07

День поля на Луганщині розкрив нові перспективи аграрного сектору

У Білокуракиному 5 липня відбулося традиційне обласне свято початку жнив – День поля. Участь у заході від імені голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза взяв його заступник Вадим Данієлян. Також були присутні керівники Білокуракинського району – голови райдержадміністрації, райради та ОТГ. До участі долучилися і найбільш зацікавлені сторони – представники регіональних аграрних підприємств та Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області.

У вітальному слові Вадим Данієлян звернув увагу на те, що місце проведення свята було обрано недарма: «Славу аграрної Білокуракинщини віддавна створювали працьовиті, вмілі та активні трударі. Віднедавна на Луганщині діє Асоціація сільгосптоваровиробників Луганської області – об’єднання для вибудови високого рівня взаємної довіри і плідної співпраці».

За яскраву репрезентацію області на ХХХ Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2018» Вадим Данієлян передав Листи подяки найбільш активним її учасникам – керівникам агропідприємств регіону.

Під час зустрічі з районним осередком Асоціації було неодноразово наголошено, що об’єднання повинно стати потужним інструментом у лобіюванні інтересів аграрних товаровиробників в органах влади, сприятиме виробничому та соціальному розвитку учасників, виходу членів на зарубіжні ринки та встановленню ділових зовнішньоекономічних зав’язків.

«В об’єднанні зусиль максимально широкого кола представників аграрного сектора наша міць і наша конкурентна перевага», – запевнив присутніх виконавчий директор Асоціації сільгосптоваровиробників Луганської області Валерій Окопний.

Директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Лариса Бичкова нагадала, що за ініціативи Юрія Гарбуза було підписано Меморандум між Луганщиною, МінТОТ та Канадською комерційною корпорацією – агентством Уряду Канади про підтримку інвестиційних проектів та розвиток двосторонніх комерційних відносин. Підписання цієї угоди дало старт цілій низці економічних ініціатив з боку канадських компаній, успішна реалізація яких принесе користь всьому населенню Луганської області.

Обговорюючи підтримку інвестиційних проектів аграрного спрямування, розглянуто можливість освоєння нових перспективних напрямів енергетики, раціонального використання національних паливних енергетичних ресурсів. Також порушено питання зниження залежності від централізованого енергозбереження та виробництва біопалива.

Продовжуючи тему відновлюваних енергоресурсів, представниками компанії ECODEVELOP було презентовано проект будівництва біогазової станції.

Було підкреслено, що актуальним питанням у стратегії розвитку сільського господарства є створення інтегрованих структур. Консолідація підприємств транспорту, заготівлі, фінансово-банківських установ та інших організацій надає можливість сформувати компактні агропромислові структури територіального рівня. Їм стане під силу розв’язати не лише виробничі проблеми, а й завдання зміцнення та розвитку соціальної інфраструктури, збільшення експорту аграрних та продовольчих товарів власного виробництва на світовий ринок та забезпечення внутрішнього ринку країни.

За словами Лариси Бичкової, цього року державні програми підтримки аграріїв передбачають наступні напрями фінансування: тваринництво (4 млрд грн), здешевлення сільгосптехніки (1 млрд грн), фермерство та кооперація (1 млрд грн) та садівництво (300 млн грн). Максимальна обізнаність в урядових програмах дозволяє малим та середнім підприємцям ефективно ними скористатися та отримати кошти на розвиток свого бізнесу.

За підсумками заходу учасники засідання вирушили до Бунчуківки, де ознайомилися зі збором урожаю рапсу.