Прес-центр3 листопада 2020, 15:11

Денис Шмигаль доручив передати заклади соціального захисту на баланс спроможних громад із можливістю співфінансування

Голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай взяв участь у селекторній нараді Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

Нарада очільника Уряду була присвячена питанням формування та реалізації державної політики у сфері прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Активно обговорювалося проблеми роботи служб у справах дітей в умовах децентралізації, зокрема при формуванні нових районів. Прем’єр-міністр зауважив, що під час процесу формування районних виконкомів дуже важливим пріоритетом стає утворення служб захисту прав дітей на рівні громад.

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна запропонувала запровадити перехідний період на один рік, поки не буде створена Національна соціальна сервісна служба, яка забере на себе повноваження в соціальній сфері. Пропозицію підтримав Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба.

Також обговорювалося питання облаштування дітей-сиріт в прийомні родини та робота соціальних служб в умовах епідемії COVID-19.

На нараді виносилося питання розвитку сімейних форм виховання в регіонах, забезпечення житлом дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та питання створення патронатних сімей.

За підсумками заходу керівникам облдержадміністрацій було надано доручення взяти на контроль створення служб у справах дітей у новостворених районах та посприяти у передачі закладів соціального захисту районів на баланс спроможних громад із можливістю співфінансування.