Прес-центр20 квітня 2023, 17:04

Деокупують військові – ми повинні бути готовими до відновлення, – Артем Лисогор за підсумками Міжнародного саміту міст та регіонів

Посилення міжнародного міжмуніципального партнерства, допомога українським містам та селам відновитися після війни, заручившись допомогою тисяч громад по усьому світу.

Ці та інші питання винесли на розгляд на сьогоднішньому Міжнародному саміті міст та регіонів.

Як було підкреслено під час відкриття заходу, солідарність з Україною не має обмежуватися лише зусиллями урядів та міжнародних інституцій.

А повинна розвинутись до рівня допомоги тисяч громад по всьому світу. Від столиць та міст-мільйонників до невеликих муніципалітетів. Щоб прямі зв’язки між регіонами України та країни Європи відбувалися постійно. 

«Обласна та місцеві військові адміністрації Луганщини готуються до деокупації територій. Розроблений обласний план відповідних заходів. У кожної громади є свій – з точними обсягами першочергових завдань. Для цього ми накопичуємо необхідний матеріальний резерв, – наголосив Артем Лисогор, начальник Луганської обласної військової адміністрації. – Втім, для швидкої якісної повноцінної відбудови населених пунктів та об’єктів інфраструктури ми маємо заручитись міжнародною підтримкою та спиратися на їхню модель розвитку територій. Бо значній території Луганщини доведеться починати все практично з нуля. Жителі області вірять у повернення і ми не можемо порушити їхні сподівання. Деокупують території військові – ми повинні бути готовими до відновлення».

Слід зазначити, що міжнародне міжмуніципальне партнерство зараз набуло небачених масштабів. Понад 300 територіальних громад України вже уклали 1,5 тисячі партнерських договорів. Майже 60 країн світу допомагають нашим містам, селищам та селам вижити та відновитися після смертоносних ворожих атак. 

Тому Україна прагне консолідувати міжнародну підтримку, вдосконалити взаємодію між постраждалими від війни громадами та партнерами, закласти фундамент для довготривалої співпраці у майбутньому. Це і стало одним із ключових питань Саміту.

Загалом до заходу долучився 141 учасник із 17 країн та міжнародних організацій. Онлайн взяли участь 128 керівників міст та регіонів із 37 країн.