Прес-центр4 вересня 2018, 14:09

Безбар’єрність у школах не повинна закінчуватися пандусами

З 1 вересня цього року вcтупили в  дію  нові державні будівельні норми щодо проектування шкіл (ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти»), які вводять обов’язкове облаштування реального безбар’єрного простору для дітей з інвалідністю.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на серпневій конференції Міністерства освіти та науки України «Нова Українська Школа: старт реформи, участь громад», яка відбулася 21 серпня у Києві за участі представників освітньої галузі.

«На жаль, сьогодні більшість людей все ще думає, що безбар’єрний простір — це лише пандуси і нічого більше. Проте це не так. Безбар’єрність у школах не повинна закінчуватися пандусами, і таку ситуацію потрібно змінювати», — сказав він під час панельної дискусії «Новий Освітній Простір».

За статистикою, сьогодні із 16 тисяч закладів середньої освіти в Україні 12 тисяч (75% шкіл) мають безбар’єрний доступ до 1-го поверху, тобто, пандус при вході в будівлю. Проте доступ до 2-го поверху вже мають лише 66 шкіл! «Повинні бути облаштовані спеціальні туалети, ліфти чи підйомники та інший інклюзивний простір. І на місцях це мають розуміти. Зокрема, у рамках проекту «Новий Освітній Простір» кількість сучасних шкіл, доступних для дітей з інвалідністю, зростає. Дуже важливо, що Благодійний Фонд Порошенка реалізує національний проект з розвитку інклюзивного освітнього середовища, зокрема, створення ресурсних кімнат та інклюзивно-ресурсних центрів. Це те, що має бути», — зазначив Парцхаладзе.

Безбар’єрність є одним із головних принципів проекту «Новий Освітній Простір», який наразі реалізується Мінрегіоном, Міносвіти та ініціативною владою на місцях вже майже у 200 школах України. «Маємо надію, що до кінця року в проекті НОП будуть брати участь вже 300 шкіл,і це лише початок! Робимо все найкраще для наших дітей», — підкреслив чиновник.

Він також нагадав, що вже з 1 вересня вступає в дію ДБН (державні будівельні норми) щодо проектування шкіл, який робить обов’язковим облаштування реального безбар’єрного простору для дітей з інвалідністю. «Це важливі зміни щодо інклюзивності у школах. По-перше, проектування всіх класів, навчальних кабінетів, ігрових кімнат, актових, спортивних залів та інших приміщень буде здійснюватися з урахуванням потреб дітей з інвалідністю. Ми робимо це обов’язковим у кожній школі. Також будуть проектуватися додаткові приміщення для медобслуговування та корекції розвиткових занять», — пояснив заступник міністра.

Довідково:

Новий Освітній Простір #НОП – проект, який реалізує Мінрегіон спільно з Міністерством освіти і науки України та ініціативною владою на місцях в рамках реформи освіти «Нова Українська Школа».

Принципи НОП:

енергоефективність;
сучасне обладнання;
мотивуючий простір;
безбар‘єрність.

НОП — школи, в яких хочеться навчатися!

за матеріалами Мінрегіону