Прес-центр29 грудня 2017, 10:12

Геннадій Зубко: Будемо переходити до обов’язкової передачі містам повноважень і функцій ДАБІ

Ми пройшли той час, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Є місто Хмельницький, Полтава, які відмовились брати на себе ці повноваження – «в них і так все добре». Тому ми будемо переходити до обов’язкової передачі повноважень і функцій Державної архітектурно-будівельної інспекції України.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр — Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю «Лівому берегу».

За його словами, ДАБІ – це орган, який контролює наявність тих чи інших документів. «Водночас подивімося, що таке органи місцевого самоврядування. Орган місцевого самоврядування затверджує проект землевідводу, виділення або надання в оренду цієї земельної ділянки, разом з місцевим управлінням архітектури визначають “червоні лінії” і обмеження з висотності. Є закон про органи місцевого самоврядування, там виписаний вичерпний перелік питань, за які відповідальна місцева влада. Ми вже пройшли стадію, коли добровільно передавали повноваження з оформлення дозволів на будівництво на місця. Тепер варто поставити на цьому крапку», — наголосив Зубко.

Віце-прем’єр зауважив, що наразі реалізовуються концептуальні зміни в сфері забудови. «Ми зробили важливий крок – перехід від категорій складності будівництва до класу наслідків. І цим обірвали корупційну складову між 3 і 4 категоріями. Коли під індивідуальне будівництво береться 20 соток, а на ній будують «свічку». Ми зробили так, що практично по 1-му класу наслідків заходять тільки дійсно малі об’єкти. Все інше – дозвільна процедура, котра передбачає наявність проекту, технічних умов, плану території, містобудівного обмеження», — підкреслив урядовець.

Він наголосив, що будь-яке корупційне рішення попередників щодо забудови може скасувати чинна міська рада. «Громада бачить відсутність інфраструктури, соціальної інфраструктури. У Києві — Київська міська рада представляє її інтереси. Будь ласка, приймайте рішення, скасовуйте дозволи та містобудівні обмеження», — зазначив Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України