Прес-центр15 червня 2017, 16:06

Геннадій Зубко: Ми відновимо Донбас. І децентралізація сприятиме цим процесам

Ми відновимо Донбас. І децентралізація сприятиме цим процесам. Вже створено об’єднані територіальні громади у Луганській та Донецькій областях, відбувається зростання місцевих бюджетів. Кошти, які раніше спрямовувалися на тимчасово окуповані території, зараз залишаються тут на розбудову інфраструктури.

Про це наголосив Віце-прем’єр-міністр-Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко в інтерв’ю інтернет-виданню «Цензор.нет».

«Тільки по Донецькій області маємо понад 2,5 млрд гривень, які будуть залучені у розвиток. Маріуполь отримає 800 млн на різні проекти. Це і залучення коштів від міжнародних партнерів. На Донбасі реалізується Надзвичайна кредитна програма від Європейського інвестиційного банку. У першу чергу, це соціальне житло – для вимушено переселених осіб», — зауважив Зубко.

За його словами, перший транш був 15 млн євро. «Для наступного —  опрацьовуємо об’єкти. Близько 20 із 200 – це буде соціальне житло для вимушено переселених осіб. Це – ще орієнтовно 60 млн євро від європейських структур», — підкреслив він.

За словами Геннадія Зубка, із ДФРР тільки цього року на соціальну інфраструктуру спрямовано 238,5 млн гривень у Луганській області і близько 279,1 млн – у Донецькій. «Відбудова поступово відбувається. Але, звісно, відчуваємо постійну загрозу не тільки для військових, але і для мирних мешканців, які там проживають — в Авдіївці, Мар’їнці та Сартані. Остання для нас – вкрай важлива, бо то – залізничний вузол виходу із Маріуполя», — зауважив він.

Але попри все, за словами Зубка, на Донбасі відбувається реформа децентралізації. «Ми тут знаходимося у надзвичайному стані. Однак люди, які є заручниками на окупованих територіях, все одно побачать позитивні зміни, що відбуваються в Україні», — наголосив він.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України