Прес-центр26 червня 2017, 14:06

Комітет Ради з питань будівництва підтримав нову концепцію з оплати пайового внеску

21 червня 2017 року на засіданні комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування та житлово-комунального господарства депутати підтримали нову концепцію Мінрегіону з оплати пайового внеску. Замість існуючого механізму вона пропонує впровадження чіткого і прозорого платежу у вигляді відсотка від нормативної грошової оцінки земельної ділянки під будівництво, проведеної органами місцевого самоврядування.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«На комітеті Ради з питань будівництва, містобудування та ЖКГ Мінрегіон представив нову концепцію, що стосується дуже гострого для будівельників питання — оплати пайового внеску. Концепція опрацьовувалася і обговорювалася з експертами Світового банку, BRDO, Асоціації міст України, представниками профільного парламентського комітету і іншими експертами. І вчора будівельний комітет її підтримав», — написав він.

За його словами, пайова участь у розвитку інфраструктури населеного пункту в тому вигляді, в якому вона існує сьогодні, — це великий ризик, адже:

— немає чітких механізмів визначення розміру пайового внеску та здійснення такої оплати, що спричиняє корупцію;

— значне удорожчання вартості будівництва;

— неможливість інвестору на початковій стадії прорахувати інвестиційну вартість проекту.

Новий механізм пропонує взяти грошову оцінку земельної ділянки за базу оплати внеску, яка вже визначена на момент укладання договору оренди цієї землі. Разом з договором оренди земельної ділянки укладається договір з населеним пунктом про сплату внеску на його розвиток, який сплачується щомісяця протягом усього терміну будівництва. Дія договору про сплату внеску закінчується з прийняттям об’єкта в експлуатацію.

Переваги нового механізму:

— чіткість і прозорість процедури;

— обов’язковість встановлення такого платежу для всіх забудовників (крім тих об‘єктів, які будуються за рахунок бюджетів всіх рівнів, а також об’єкти незначного класу наслідків (СС1);

— відсутність пільг індивідуального характеру;

— ліквідація корупційної складової в частині різного підходу до нарахувань коштів пайової участі;

— стабільність щомісячних надходжень до місцевого бюджету протягом всього періоду будівництва об’єкта;

— стимулювання замовників щодо дотримання термінів будівництва в термін, передбачений проектною документацією.

Також комітет Ради з питань будівництва схвалив та рекомендував до розгляду у першому читанні законопроект №6403 про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який змінює підхід до розробки містобудівної документації, що є дуже важливим для розвитку українських громад.

За матеріалами прес-служби Мінрегіону