Прес-центр1 червня 2018, 15:06

Мінрегіон скасовує радянську норму щодо обов’язкового проектування господарських майданчиків на прибудинкових територіях

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, вносить зміни в частині організації благоустрою на прибудинкових територіях. Так, при проектуванні нових або реконструкції існуючих житлових кварталів пропонується збільшити у 2 рази питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення та в 10 разів – для занять фізкультурою за рахунок господарських площ. Відповідні зміни містяться у новому ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«Обов’язкове проектування господарських майданчиків на прибудинкових територіях – застаріла норма в Україні, яка існує ще з радянських часів. Відповідно до неї у кожному житловому дворі до сих пір проектуються господарські площі для сушіння білизни або чищення килимів з розрахунком 0,3 кв м на людину. Це у кілька разів більше, ніж передбачалося, зокрема, для майданчиків для відпочинку або занять спортом. У новому ДБН ми прибрали цю застарілу норму, натомість у 2 рази збільшили площі майданчиків для відпочинку дорослого населення (з 0,1 до 0,2 кв м на людину) та в 10 разів – для занять спортом (з 0,2 до 2 кв м на людину). Сучасні прибудинкові території мають бути максимально комфортними та зручними для жителів і розраховуватися на їх потреби», — сказав він.

При цьому, згідно з новим ДБН, за рішенням органів місцевого самоврядування на прибудинкових територіях можуть облаштовуватися майданчики для господарських цілей з розрахунку 0,1 кв. м на одну особу або 0,25 кв. м на одну житлову одиницю (квартиру). Відстані від майданчиків для господарських цілей до найбільш віддаленого входу у житловий будинок не повинні перевищувати 100 м.

ДБН «Планування і забудова територій» вже опублікований та офіційно вступить в силу з 1 вересня 2018 року.

Проект розроблений на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».

за матеріалами Мінрегіону