Прес-центр1 лютого 2018, 10:02

Мінрегіон створив інструмент для ефективного просторового планування територій громад

Мінрегіон проводить послідовну роботу з реалізації Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Серед завдань – забезпечення органів місцевого самоврядування інструментами, застосування яких сприятиме розвитку територій.

Наказом Мінрегіону затверджено Державні будівельні норми (ДБН) «Склад та зміст схеми планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад». Особливе значення цей документ має для об’єднаних територіальних громад (ОТГ), оскільки регламентує питання розроблення та впровадження в практичну діяльність ОТГ документації з просторового планування (в першу чергу схем планування їх території за межами населених пунктів).

У Мінрегіоні зазначили,  що розробка схем планування територій ОТГ значно спростить громадам реалізацію завдань зі сталого розвитку їх територій.

«Серед завдань реформи місцевого самоврядування – місцевий економічний розвиток, створення сприятливих інвестиційних умов. Схема планування території є основою комплексного бачення розвитку  громади, обґрунтовує її потреби, взаємоузгоджує інтереси державні, громадські, приватні.  Такий документ несе в собі також важливу інформацію для потенційних інвесторів, які мають намір вкладати кошти у реалізацію проектів на територіях громад», — сказав перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.

Він наголосив, що особливої ваги ДБН набирає в контексті прийнятого розпорядження Уряду щодо передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

«За рішенням Уряду у 2018 році об’єднані громади отримають чималий земельний ресурс у комунальну власність. За даними Держгеокадастру – це близько 760 тисяч гектарів землі. Завдання громад – забезпечити ефективне управління цим ресурсом. Схеми планування територій є одним з дієвих інструментів для цього», — зазначив перший заступник Міністра.

Нагадаємо, 31 січня 2018 року Уряд прийняв розпорядження, відповідно до якого Держгеокадастр у 2018 році передасть землі сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад.

Довідка щодо ДБН

ДБН Б.1.1-21:2017 «Склад та зміст схеми планування території, на якій реалізуються повноваження сільських, селищних, міських рад» затверджений наказом Мінрегіону України № 343 від 27 грудня 2017 року. Документ набирає чинності з першого числа місяця, що настає через 90 днів з дня його опублікування в офіційному друкованому виданні «Інформаційний бюлетень Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України».

Супровід ДБН доручено здійснювати  Державному підприємству «Український науково-дослідний і проектний інститут цивільного будівництва «УКРНДПІЦИВІЛЬБУД».

За матеріалами Мінрегіону