Прес-центр17 квітня 2018, 15:04

Мінрегіон вводить максимально допустимий відсоток забудови залежно від поверховості

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, пропонує ввести максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки залежно від поверховості. Відповідні зміни містяться у новому проекті ДБН Б.2.2-Х:201Х «Планування і забудова територій».

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«У діючому містобудівному ДБН відсутні граничні параметри забудови земельної ділянки відносно поверховості. Ми пропонуємо ввести таке обмеження, щоб унеможливити суцільну забудову по всьому периметру земельних ділянок без відповідного благоустрою території для її жителів. Так, чим вищою буде поверховість будинку, тим менший відсоток земельної ділянки відводитиметься на саму забудову і більший на облаштування прилеглої території. Тому що більша кількість жителів проживатиме у такому будинку, а отже, потребуватиме комфортних умов проживання», — сказав він.

Так, згідно з новим ДБН для проектування будинків вище 11 поверхів максимально допустимий відсоток забудови земельної ділянки складає 30%, а інші 70% відводяться на облаштування зелених насаджень, зон відпочинку та дитячих майданчиків. Для 9-10-поверхових будинків максимальний процент забудови складає 35%, для 5-8-поверхових – 40%, для 4-поверхових – 45%. При будівництві різнорівневих житлових будинків до розрахунку приймається середня поверховість будівлі.

Ця норма поширюється тільки на нове будівництво. При реконструкції кварталів забудови дані показники не застосовуються, а приймаються відповідно до існуючих розмірів земельної ділянки і відсотка площі забудови.

Оновлений ДБН «Планування і забудова територій» буде затверджений найближчим часом. Проект ДБН  розроблено на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».

За матеріалами прес-служби Мінрегіону