Прес-центр13 вересня 2018, 11:09

Планування територій і містобудування повинні здійснюватися відкрито та за чіткими правилами

Області України мають якнайскоріше відкрити доступ до всієї діючої містобудівної документації. На цьому наголосив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе на семінарі-дискусії “Просторове планування. Якісно та відкрито”, організованому Офісом ефективного регулювання (BRDO).

“Мінрегіон зараз активно впроваджує європейські норми і стандарти у будівельній галузі, у тому числі, у плануванні територій та містобудуванні. І головні принципи тут — відкритість та чіткі правила. Час, коли органи містобудування та архітектури працювали у закритому та в ручному режимі, безповоротно пройшов”, — сказав він.

Парцхаладзе наголосив, що наразі активно оновлюються державні будівельні норми, у тому числі, які стосуються регулювання містобудівної документації, таким чином формуючи чіткі та зрозумілі правила для всіх: місцевих органів влади, бізнесу, громадськості.

Також у цьому році спільно з BRDO Мінрегіон розпочав роботу для забезпечення опублікування в інтернет-просторі всієї існуючої містобудівної документації. “Хочу подякувати регіонам, які швидко відреагували та приєдналися до проекту і зараз активно працюють у цьому напрямі. Наше з вами завдання — забезпечити опублікування всієї діючої містобудівної документації, адже це нові інвестиції та подальший розвиток регіонів. Підприємець з будь-якого куточка світу повинен мати можливість буквально в один клік дізнатися, де і як він може законно розпочати нове будівництво. А жителі регіону — перевірити, чи не побудують замість школи під їх вікнами завод або торговий центр. Кожна людина повинна мати можливість дізнатися, як планує розвиватися його регіон”, — зазначив Парцхаладзе.

Керівник сектору “Будівництво” Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олена Шуляк презентувала рейтинг відкритості та якості опублікування містобудівної документації, який у цьому році очолили Дніпропетровська, Івано-Франківська та Закарпатська області. Рейтинг складається другий рік поспіль у рамках проекту “Відкрите просторе планування рМАР” за підтримки Мінрегіону.

за матеріалами Мінрегіону

“Цьогоріч Дніпропетровська область отримала лідерство, набравши 6,7 балів з можливих 6,9. Івано-Франківська та Закарпатська — по 6,6 балів відповідно. Варто зазначити, що за рік всі регіони підтягнулись з оприлюдненням даних. Кількість областей, у яких взагалі відсутня містобудівна документація у відкритому доступі, скоротилась з 11 до 5”, — зазначила Олена Шуляк.

За її словами, лідером позитивної динаміки у порівнянні з минулорічним рейтингом стала Закарпатська область, яка мала нульовий показник рік тому. А от Івано-Франківська область поступилась першістю Дніпропетровській, яка піднялась з 7 місця. Області, які отримали найнижчий нульовий показник, динаміки не продемонстрували. Серед них Київська, Запорізька, Кіровоградська і Миколаївська.

Довідково:

Основними критеріями при рейтингуванні були легкість пошуку матеріалів, наявність підтвердження їх офіційного статусу та узгодженість із стратегією розвитку області. Сумарно ці 3 критерії впливали на показники в рейтингу на 25%.

Суттєвіший вплив (75%) на результати рейтингу мав детальний аналіз безпосередньо розміщених матеріалів на офіційних веб-ресурсах органів влади. Окремо оцінювалися повнота та формат розміщених текстових матеріалів та графічної складової, а також якість самих матеріалів.

Також під час оцінювання експерти здійснювали не лише ранжування обласних адміністрацій щодо доступності та якості даних про обласні схеми планування, а й оцінювали внесення даних до інтерактивної мапи проекту Відкритого просторового планування рМАР. Сьогодні цей ресурс акумулює інформацію про всю наявну в доступі містобудівну документацію по Україні. Розташований він на платформі Мінрегіону.

Проект “Відкрите просторове планування” рМАР впроваджується BRDO за технічного сприяння проекту МАТРА та підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.