Прес-центр31 березня 2017, 14:03

Реформа держслужби можлива за наявності політичної волі, бажання та ефективної команди

Реформа державної служби можлива за наявності політичної волі, бажання та ефективної команди в органах влади. Про це заявила керівник служби управління персоналом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Ірина Гнутова на прес-конференції в Укрінформі.

«Закон про державну службу і ті нормативно-правові акти, які прийняті під цей закон, є переважно ефективними. Вони дають той необхідний інструментарій для впровадження реформ всередині відомств. При наявності політичної волі, при наявності у відомстві проактивної команди всі ці зміни можливі і це ми доводимо на прикладі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України», — сказала вона.

Ірина Гнутова розповіла, як в міністерстві реалізують Концепцію з реформування державної служби. Так, вже проведено функціональний аналіз та реорганізацію міністерства, перерозподілено завантаженість між керівниками структурних підрозділів, а саму структуру відомства приведено у відповідність реаліям.

«Існуючий закон про державну службу майже не дозволяє звільнити людину незалежно від результатів її роботи. Тому у нас не було такої ідеї — повністю замінити ключові кадри. Навпаки, ми виділили в міністерстві пул з 50 співробітників, які задіяні у впровадженні ключових реформ, є найбільш активними, готові навчатися і грати за новими правилами», — розповіла Гнутова, додавши. що для таких співробітників встановлено додаткові стимулюючі виплати.

На зміні підходів у формуванні державної служби наголосила під час прес-конференції і Анна Власова, експерт з управління персоналом, директор Школи HRM. «Ми повинні привнести поняття демократичність, прозорість і патріотизм у формування державної служби. Для цього потрібні величезні зусилля і це не є критерієм часу. Це є критерієм – зусиль. Зміни відбудуться тільки тоді, коли буде змінюватися культура і базові цінності», — наголосила вона.

У свою чергу, менеджер групи РПР з реформи держуправління Сергій Сорока зазначив під час прес-конференції, що завдання реформи — у найближчий час, фактично, за рік, зробити державну службу привабливою для молоді, для нових кадрів, а також для тих працівників, які там працюють.

«Наразі державна служба, здебільшого є не престижною і не привабливою, і не тільки в матеріальному плані. На реалізацію реформи державної служби направлена концепція так званих реформаторських кадрів, або фахівців з питань реформ, яка вже схвалена урядом і почне найближчим часом реалізовуватися належним чином», — повідомив Сергій Сорока.

Як відомо, новий закон про держслужбу набув чинності з 1 травня 2016 року.

За матеріалами прес-служби Мінрегіону