Прес-центр25 квітня 2018, 11:04

Створення безбар’єрного простору у пішохідних зонах населених пунктів стане обов’язковим

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми, зокрема, вводить обов’язкове облаштування пішохідних зон у житлових, громадських та ландшафтно-рекреаційних територіях населених пунктів із врахуванням особливостей руху маломобільних груп населення, у тому числі, людей з інвалідністю. Відповідні зміни містяться у новому проекті ДБН Б.2.2-Х:201Х «Планування і забудова територій».

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе на своїй сторінці у Facebook.

«На жаль, сьогодні в Україні майже весь навколишній простір, будь то громадський об’єкт, вулиця чи транспорт не є доступними для маломобільних груп населення, зокрема, для людей з інвалідністю. Тому однією з головних змін, яку ми ініціювали в оновленні ДБН щодо планування та забудови територій – це зміни щодо створення реального безбар’єрного простору. У нових нормах пропонуються обов’язкові та більш чіткі вимоги щодо доступності. Наприклад, системи пішохідних маршрутів мають обов’язково формуватися з урахуванням особливостей руху маломобільних груп населення», — сказав він.

Зокрема, розширюються норми щодо створення безбар’єрного простору у житловій забудові, вимоги щодо проектування зупинок громадського транспорту з урахуванням їх доступності та інформованості, створення необхідних умов досяжності об’єктів громадського обслуговування для людей з інвалідністю та інших маломобільних груп населення: тактильні поверхні, звукові пішохідні переходи тощо.

Оновлений ДБН «Планування і забудова територій» затверджений і буде опублікований найближчим часом.

Проект розроблений на заміну ДБН 360-92** «Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень», ДБН Б.2.4-1- 94 «Планування і забудова сільських поселень», ДБН Б.2.4-3- 95 «Генеральні плани сільськогосподарських підприємств», ДБН Б.2.4-4- 97 «Планування та забудова малих сільськогосподарських підприємств та селянських (фермерських) господарств», ДБН Б.1-2- 95 «Склад, зміст, порядок розроблення, погодження і затвердження комплексних схем транспорту для міст України», СНиП ІІ-89- 80 «Генеральные планы промышленных предприятий».

за матеріалами Мнрегіону