Прес-центр22 травня 2018, 14:05

Створення доступності інфраструктури для осіб з інвалідністю – спільне завдання центральної та місцевої влади

Безбар’єрність – ознака цивілізованого суспільства і завдяки оновленому містобудівному законодавству Україна суттєво просунулася в цьому напрямку. Про це сказав Голова Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев 16 травня під час засідання Громадської ради при Державній архітектурно-будівельній інспекції України.

«Сьогодні при введені об’єктів в експлуатацію Держархбудінспекція не просто реєструє документи, а має повноваження перевіряти їх на якість та безпечність, доступність та зручність інфраструктури для людей з інвалідністю. Якщо ці вимоги не дотримані, об’єкт не буде прийнятий в експлуатацію. І це наша принципова позиція», — наголосив Олексій Кудрявцев.

На актуальності питання доступності об’єктів транспортної, соціальної, медичної інфраструктури в регіонах наголосив і Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Адміністрації Президента України Валерій Сушкевич.

«В результаті реформ, у тому числі в рамках децентралізації, в регіонах з’явилися значні кошти, які місцевими органами влади не завжди оперативно використовуються, а коли використовуються, то подекуди, замість забезпечення універсального дизайну, на об’єктах створюються нові бар’єри для людей з інвалідністю», — зазначив він.

На його думку, зміни в законодавстві, що відбулися з приводу децентралізації повноважень держархбудконтролю, потребують певного перегляду та вдосконалення: «Місцеві органи, яким передано повноваження держархбудконтролю, ще слабкі в адмініструванні інспекційної роботи. Внаслідок цього вони особливо в питаннях, які стосуються людей з інвалідністю, допускають непрофесійні рішення або взагалі бездіють. При цьому вони важко дослухаються до рішень Уряду та Держархбудінспекції, а все вирішують самі та не завжди відповідно до чинного законодавства».

Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю також звернувся до членів Громадської ради вносити свої пропозиції та зауваження до проекту Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку сприяння проведенню громадської експертизи архітектурної доступності будівель і приміщень, в яких здійснюють (здійснюватимуть) свою діяльність та надання послуг населенню бюджетні установи, та прилеглої до них території».

Наостанок Валерій Сушкевич подякував дорадчому органу Держархбудінспекції за роботу: «Ви забезпечили комунікацію громадянського суспільства України в сфері прав людей з інвалідністю і такої важливої інституції як ДАБІ».

«Громадська рада завжди була тим органом, який бачить проблеми будівельної галузі з боку та допомагає Держархбудінспекції вирішувати їх оперативно та ефективно. Разом ми створюємо той простір і те бачення Державної архітектурно-будівельної інспекції України, яке є сьогодні, а саме – адміністративно-консультативного органу, що працює для людей і з людьми», — підсумував Голова Держархбудінспекції.

Прес-служба ДАБІ України