Прес-центр9 листопада 2018, 14:11

Україна має інтегруватись до європейської містобудівної стратегії

Україна має повноцінно інтегруватись до європейської містобудівної стратегії, шляхом впровадження європейських підходів і норм у будівництві та містобудуванні. Про це під час форуму «Креативна Україна» наголосив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко.

«Впровадження цих принципів має базуватись на двох ключових цілях. Це забезпечення розвитку людського потенціалу та забезпечення безпеки і комфорту життєвого простору людини. Фактично наші цілі абсолютно співпадають з європейською концепцією BAUKULTUR, основною ідеологією якої є — в центрі містобудування і архітектури є людина, її потреби та інтереси! Ще один важливий аспект, економічна ефективність. Саме синергія культурно-креативних індустрій та будівництва здатні забезпечити мультиплікацію до 9% у ВВП країни», — наголосив Геннадій Зубко.

За його словами, для впровадження культури будівництва та розбудови комфортного простору у всіх громадах України, держава створила як фінансові інструменти, так і нормативно-правові. «Розробили та впровадили нові ДБН, головна мета яких – це комфорт і безпека громадян. Містобудівний кодекс, мета якого забезпечити громади єдиною та актуальною містобудівною документацією, зробити сферу просторового планування відкритою і прозорою, дати доступ для інвесторів. А також ключові фінансові інструменти: місцеві бюджети в умовах децентралізації і державна підтримка (ДФРР, субвенція на ОТГ, секторальна підтримка ЄС)», — розповів Зубко.

Віце-прем’єр-міністр підкреслив, що повноцінний розвиток культури будівництва має забезпечити також громадська активність та комунікація. Саме за активної участі громади мають прийматись рішення щодо розбудови території. І реформа децентралізації забезпечила всі умови для цього.

«Повноцінно оцінити результати реформи у будівництві, можна буде не за рік і не за два. А лише тоді, коли принципи сучасного урбанізму та BAUKULTUR, будуть впроваджені у реальних об’єктах чи цілих публічних просторах, розбудованих у громадах.  Але це вірний шлях. Свідомі зусилля по створенню  якісного архітектурного простору, який дає людині комфорт, безпеку і добробут, повинні мати пріоритет над короткостроковою економічною вигодою», — зазначив Зубко.

Прес-служба Віце-прем’єр-міністра України