Прес-центр20 лютого 2018, 16:02

Україна має підвищити відповідальність за недотримання вимог доступності для людей з інвалідністю до будівель і споруд

8 лютого 2018 року Верховна Рада України прийняла у першому читанні урядовий законопроект №6536 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення вимог законів України, спрямованих на створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю до будівель і споруд. Відповідне рішення підтримали 241 народний депутат.

Про це повідомив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Щойно депутати проголосували у першому читанні за важливий законопроект №6536, який вводить ефективний контроль та посилює відповідальність за недотримання вимог доступності для людей з інвалідністю до будівель і споруд. Адже на сьогодні дуже багато будівель і споруд не пристосовані до потреб людей з інвалідністю, навіть ті, що тільки будуються», — сказав він.

Згідно законопроекту, підвищуються штрафи за порушення законодавства під час планування і забудови територій, у тому числі, і щодо створення безперешкодного доступу для осіб з інвалідністю.

Крім того передбачається, що громадські об’єднання людей з інвалідністю здійснюють контроль за дотриманням будівельних норм, стандартів і правил про доступність для маломобільних груп населення як позаштатні інспектори при органах державного архітектурно-будівельного контролю.

У законопроекті також врахована пропозиція Мінрегіону щодо можливості проведення містобудівних конкурсів на кращі будинки і споруди, збудовані та прийняті в експлуатацію на території України за критерієм гармонійного застосування на об’єкті «універсального дизайну», що передбачено Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю.

За матеріалами Мінрегіону України