Прес-центр7 грудня 2018, 15:12

Відбулось чергове засідання обласного комітету доступності

07 грудня 2018 року відбулось розширене засідання обласного комітету забезпечення доступності у режимі відео-конференції.

На відеозв’язку зі студією були члени комітетів доступності міст та районів області.

З привітальним словом з міста Києва до учасників  засідання звернулась Тетяна Баранцова представник Національної Асамблеї людей з інвалідністю України в Луганській області.

Про стан реалізації обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина» доповів в. о. начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації, заступник голови комітету забезпечення доступності Михайло Івасішин.

У своєму виступі М. Івасішин відзначив, що сьогодні питання доступності набуває ще більшого значення, оскільки внаслідок військових дій кількість осіб з інвалідністю збільшується. Відповідно проблема забезпечення доступності соціальних, лікувальних та інших закладів потребує особливої уваги для її вирішення.

Він розповів про Всеукраїнську нараду з питань створення безперешкодного середовища для осіб з інвалідністю, яка відбулась 03 грудня поточного року у Мінрегіоні під головуванням Президента України Петра Порошенка. На нараді Президент наголосив, що важливим фактором доступності є універсальний дизайн або розумне пристосуванням об’єкта чи послуги.

Віце-прем’єр-міністром – Міністром регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадієм Зубко на цій нараді були презентовані нові державні будівельні норми щодо створення комфортного середовища для осіб з інвалідністю. Це ДБН В.2.2-40:2018 “Інклюзивність будівель і споруд”.

Мета нових ДБН – повернути втрачені можливості людям з інвалідністю. Нові ДБН охоплюють практично всі категорії осіб з інвалідністю — маломобільні групи, люди з проблемами зору, слуху, порушеннями нервової системи.

Також він повідомив про підтримку 04 грудня п.р. Верховною Радою України законопроекту № 7370 щодо внесення зміни до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» в частині створення безбар’єрного доступу до приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності та визначає, що об’єкт будівництва не може бути прийнятий в експлуатацію, якщо він не відповідає вимогам безбар’єрності.

          На засіданні було презентовано  звіт про стан виконання завдань щодо забезпечення  безперешкодного доступу осіб з інвалідністю до об’єктів фізичного оточення в населених пунктах області. 

Про стан роботи місцевого комітету забезпечення доступності осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Кремінського району та виконання протокольних доручень засідання колегії облдержадміністрації від 30.11.2017 розповів перший заступник голови Кремінської райдержадміністрації –        Позняк В.В.

Начальник управління експлуатації об’єктів житлово-комунального господарства Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Зайцев А.П. доповів про стан виконання вимог нормативних документів по доступності для безперешкодного пересування вуличною та тротуарною мережею осіб з інвалідністю, зокрема з вадами зору (встановлення звукових світлофорів, ремонт тротуарної мережі із облаштування пандусів, видалення аварійних зелених насаджень та інш.).

Про доступність закладів освіти розповідала заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ткачева Т.М.

 Заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Інкелевич Ю.В. розповів про виконання протокольного рішення засідання Ради у справах осіб з інвалідністю.

В обговореннях взяв участь голова Асоціації організацій осіб з інвалідністю Луганської області Микола Надулічний. Він також  презентував відеоматеріали  щодо доступності об’єктів  для маломобільних груп населення у містах області.

М. Надулічний запропонував для виконання завдань щодо обладнання об’єктів засобами доступності залучати кошти з різних джерел  фінансування.

За результатами засідання комітету будуть надані протокольні доручення для подальшого виконання обласного Плану заходів щодо створення безперешкодного життєвого середовища для осіб з інвалідністю на 2017-2021 роки «Безбар’єрна Луганщина».