Прес-центр27 вересня 2018, 15:09

Відбувся "круглий стіл" "Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: забезпечення реалізації права на житло"

У Києві відбувся "круглий стіл" "Захист прав людини внутрішньо переміщених осіб: забезпечення реалізації права на житло". Дискусію з важливого питання було організовано Проектом Ради Європи "Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень", Держмолодьжитлом і Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

Участь у пошуку шляхів вирішення окресленої проблеми взяли представники міністерств і відомств, обласних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування низки регіонів нашої країни, директори регіональних управлінь Держмолодьжитла, фахівці міжнародних та національних неурядових організацій.

Робочий тон "круглого столу" задали заступник голови Офісу Ради Європи в Україні Олена Литвиненко, керівник проекту Ради Європи Ганна Христова, голова правління Держмолодьжитла Сергій Комнатний і заступник міністра МінТОТ Георгій Тука.

У рамках заходу працювали сесії за темами:

 - «Міжнародний досвід захисту майнових прав ВПО і забезпечення їх доступу до житла через впровадження житлових програм». У рамках цієї сесії спікерами були міжнародні експерти, які представили вартий вивчення зарубіжний досвід;

 - «Національний та регіональний досвід участі ВПО в державних і регіональних житлових програмах»;

 - «Житлові права студентів – ВПО і науково-педагогічних працівників переміщених вишів»;

 - «Забезпечення права ВПО на тимчасове житло. Механізми, регіональний досвід і законодавчі ініціативи».

Внаслідок подій на Сході нашої держави понад півтора мільйони громадян вимушено опинилися в обставинах, за яких вони були вимушені покинути власне житло, роботу, звичний для них уклад життя. Більшість цих громадян вже не мають на меті повернутися назад.

Проблема переміщених осіб досягла загрозливих масштабів не лише в Україні а й у всьому світі. За підсумками 2017 року понад 68,5 мільйонів людей були змушені втікати від воєн, насильства та переслідувань.

Достатнього фонду соціального житла держава не має. Як би не змінювали нормативну базу, не розширювали права та можливості для внутрішньо переміщених осіб в отриманні соціального житла, ефект буде мінімальним. Такого житла просто немає. Тому, на думку керівника Держмолодьжитла, водночас із продовженням роботи над створенням фонду соціального житла, яке має надаватися в користування найбільш соціально незахищеним верствам ВПО, необхідно створити умови, за яких, за підтримки держави, внутрішньо переміщені особи могли б вирішити своє житлове питання, придбавши його або збудувавши.

Першим важливим кроком в цьому напрямку було ухвалення змін до Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва», якими в тому числі було передбачено право внутрішньо переміщених осіб на отримання державної підтримки в розмірі 50 відсотків вартості житла.

На виконання вимог Закону, за широкої підтримки такої ініціативи з боку проекту Ради Європи  в Україні, сприяння Мінрегіону, 2017 року були внесені зміни до підзаконних нормативно-правових актів, що регулюють питання реалізації механізму надання державної підтримки.

Завдяки перерозподілу коштів державного бюджету 2017 року на ці цілі було виділено 30 млн грн, що дало можливість 65 сім’ям внутрішньо переміщених осіб вирішити своє житлове питання.

На 2018 рік Держбюджет передбачає фінансування програми на рівні 100 млн грн. З метою вдосконалення програми, зокрема, розширення прав учасників у частині вибору житла, за ініціативи Мінрегіону та активної участі громадських організацій підготовлено проект постанови Уряду, який зараз перебуває на опрацюванні в Секретаріаті Кабінету Міністрів України. 

Відбулася жвава дискусія з означених питань. Зокрема, практичним досвідом реалізації житлових програм у регіонах поділилися заступник міського голови Харкова Михайло Фатеєв, міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич, секретар Маріупольської міськради Степан Махсма, секретар Покровської міськради Ірина Сущенко та інші промовці.

Підбиваючи підсумок «круглого столу», Сергій Комнатний подякував офісу Ради Європи в Україні та Проекту РЄ, а також усім учасникам дискусії, насамперед небайдужим представникам місцевої влади, які долучилися до вирішення проблем переселенців. Він зазначив: «Результати, які ми маємо, це у масштабі існуючої проблеми - просто піщинка. Проте це лише початок. Ми знаємо, що і як потрібно робити для того, щоб сотні сімей, які вже мають власне житло, перетворилися на тисячі, і ВПО змогли реалізувати своє право на житло як і кожен громадянин України. Бо це такі ж громадяни України , як і всі інші».

Від Луганської облдержадміністрації у заході прийняла участь представниця управління містобудування та архітектури  Урсова Ольга Валеріївна.