Прес-центр18 жовтня 2018, 15:10

Житлові квартали тепер будуть мати в 10 разів більше простору для спортивних занять замість господарських майданчиків

З 1 вересня вступили в дію нові державні будівельні норми щодо містобудування (ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій»), які, зокрема, скасували обов’язкове проектування в житлових кварталах господарських майданчиків для чищення килимів та сушіння білизни.  Натомість у 2 рази збільшені питомі розміри площ для відпочинку дорослого населення та у 10 разів — для занять спортом.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе.

«Благоустрій прибудинкових територій став комфортнішим та зручнішим для людей! З 1 вересня вступив в дію новий ДБН щодо містобудування, який скасував ще одну радянську норму — обов’язкове проектування господарських площ для сушіння білизни та чищення килимів з розрахунком 0,3 кв м на людину. За рахунок цих площ у 2 рази збільшений необхідний розмір майданчиків для відпочинку населення та у 10 разів — для занять спортом. Нові житлові двори мають проектуватися з врахуванням потреб і комфорту населення», — сказав він.

Так, згідно з новим ДБН, питомі розміри майданчиків для відпочинку дорослого населення збільшились з 0,1 до 0,2 кв м на людину, для занять спортом — з 0,2 до 2 кв м на людину.

При цьому можливість проектувати господарські майданчики за необхідністю залишилась. Майданчики для господарських цілей можуть облаштовуватися на прибудинкових територіях на відстані не більше 100 метрів до найбільш віддаленого входу у будинок за рішенням органів місцевого самоврядування. Розрахунок — 0,1 кв. м на одну особу або 0,25 кв. м на одну квартиру.

ДБН «Планування і забудова територій» був розроблений ДП «Український державний науково-дослідний інститут проектування міст «ДІПРОМІСТО» на заміну попередніх будівельних норм, що регулюють містобудування, які діяли ще з 1992 року.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів відповідно до їх призначення.

за матеріалами Мінрегіону