Прес-центр28 березня 2008, 15:03

Семінар

З 24 по 28 березня у Державному архіві Луганської області спільно з Луганським центром післядипломної освіти проводиться семінар-практикум «Теоретично-практичні основи архівної справи».
Директор Держархіву Старовойтов М.М. виступив з вступним словом до слухачів семінару, в якому наголосив на важливості забезпечення збереженості документів в архівних відділах райдержадміністрацій та міських рад, а також в архівних підрозділах підприємств, установ та організацій, бо саме там зберігається більша частина документів, що містить у собі долі населення області.
У семінарі брали участь начальники та головні спеціалісти архівних відділів міст Алчевська, Антрацита, Брянки, Краснодону, Красного Луча, Лисичанська, Луганська, Стаханова, Первомайська, Ровеньків, Свердловська та Білокуракінського району.
Підвищення кваліфікації начальників архівних відділів райдержадміністрацій та міських рад було розраховане на подальше вивчення основ законодавчої, нормативно-правової бази з питань архівної справи, удосконалення їх теоретичних та практичних знань та навичок.
Програма семінару побудована згідно пропозицій архівних відділів, таким чином учасники семінару отримати відповіді на всі питання, що виникають під час їх щоденної роботи, основні з яких :
1. Ведення облікових документів.
2. Каталогізація документів.
3. Порядок подання актів про вилучення до знищення документів, що не підлягають зберіганню на розгляд ЦЕПК Держкомархіву.
4. Проведення експертизи цінності документів.
5. Складання індивідуальних номенклатур справ установ, організацій та підприємств.
6. Проведення комплексних, тематичних, контрольних перевірок установ, організацій та підприємств.
7. Проблеми, пов’язані з виконанням довідок соціально-правового характеру.
8. Виконання довідок на платній основі.
9. Типові помилки при заповненні звітно-планової документації.
10.  Аналіз даних з паспортизації архівних відділів райдержадміністрації та міських рад.
Лекції та практичні заняття проводилися співробітниками Держархіву безпосередньо у відділах (зберігання, обліку та довідкового апарату, організації, координації архівної справи,та діловодного забезпечення, інформації та використання документів, формування НАФ та діловодства)
Для слухачів була організована екскурсія до архівосховищ.