Прес-центр28 грудня 2018, 15:12

В Україні повинні будуватися нові сучасні медамбулаторії, а не реконструюватися старі

У рамках реформи сільської медицини, ініційованої Президентом Петром Порошенко, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України спільно з Міністерством охорони здоров’я продовжує активну реалізацію проектів з будівництва сучасних медичних амбулаторій у сільській місцевості у регіонах України.

У сільській місцевості налічується близько 4 тис. амбулаторій та майже 13 тис. фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП). Майже 80% не мають водопостачання, туалетів.

“У сільській місцевості проживає близько 30% всього населення України. Але якість надання первинної медичної допомоги на селі сьогодні перебуває в жахливому стані. Люди дуже очікують змін у цій сфері. Більшість старих медичних закладів в незадовільному санітарному стані, там немає навіть водопостачання та туалетів, зате є грибок на стінах тощо. Приміщення в аварійному стані. Ремонтувати такі морально застарілі будівлі дорожче, ніж будувати нові”, — повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

Нові сучасні медичні амбулаторії, які наразі будуються у сільській місцевості — це, по-перше, доступність медичної допомоги для кожного сільського мешканця. Це зручні та комфортні умови для пацієнтів, сучасне обладнання, включаючи телемедицину та службовий транспорт.

Наразі затверджено будівництво 517 таких закладів у всіх областях. На більшій половині об’єктів вже розпочаті будівельні роботи. У Кіровоградській, Дніпропетровській, Луганській, Миколаївській та Хмельницькій області розпочато будівництво всіх об’єктів мережі закладів первинної медичної допомоги. У Кіровоградській області вже почали працювати нові амбулаторії у селах Протопопівка, Панчеве та Велика Виска.

Нові амбулаторії будуються за рахунок фінансування з державної субвенції місцевим бюджетам на реалізацію заходів, спрямованих на розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості. У 2017-2018 рр. її розмір складає 5 млрд грн. У 2019-му році у державному бюджеті передбачений ще 1 млрд грн на сільську медицину.

Довідково

Реформа #сільськамедицина ініційована Президентом України, в рамках якої Мінрегіон спільно з МОЗ вже відпрацювали створення ефективних спроможних мереж закладів первинної меддопомоги, які затверджені обласними держадміністраціями. Зараз координується робота з будівництва нових сучасних медамбулаторій.

Головна мета проекту – боротьба із захворюваннями за 3-ма нозологіями: серцево-судинні захворювання, бронхіальна астма та цукровий діабет.