Прес-центр6 серпня 2018, 09:08

Врегулювання ринку орендного житла в Україні буде стимулювати розвиток житлового будівництва, — Парцхаладзе

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України активізувало роботу з розробки нового законопроекту, який має на меті запровадити дієвий ринок орендного житла в Україні та визначити чіткі механізми взаємодії всіх його учасників.

Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе за підсумками круглого столу «Орендне житло в Україні: перспективи та проблематика», який відбувся 2 серпня за участю фахівців, експертів та громадськості.

«Зараз у розробці знаходиться проект закону, але він не охоплює усіх проблем, що турбують людей і на які має бути спрямований новий документ. Тому ми зібрали широке обговорення цієї теми за участю всіх сторін, щоб почути важливі пропозиції та ідеї. У підсумку отримали ще близько 60 пропозицій – проблемних питань, які раніше не підіймалися. Наприклад, питання експлуатації, оподаткування та процедури відселення з такого житла при невиконанні умов оренди та інше. Сьогодні близько 70% орендного житла знаходиться в тіні. Цей ринок ніяк не регулюється. Ми зацікавлені створити такі умови, щоб ті, хто здають житло в оренду, вийшли з тіні. Ефективне запровадження цього ринку вплине на зниження орендної плати, сприятиме залученню нових інвестицій, стимулюватиме розвиток житлового будівництва і галузі загалом», — сказав він.

Орендне житло може стати дієвою альтернативою у вирішенні житлового питання для багатьох українців. Парцхаладзе відмітив, що сьогодні у Європі більшість житла є орендним. У Швейцарії цей показник складає 71%, у Німеччині – 58%, Нідерландах – 47%. «Майже 1/3 частина всіх жителів Європи живуть в орендованих будинках, тому що це набагато вигідніше, ніж придбати своє», — розповів він.

Наразі є кілька напрямків розвитку орендного житла в Україні. Перше – створення муніципального орендного житла, замовниками якого є місцева влада і яке може надаватися молодим сім’ям, працівникам соціальної та бюджетної сфери (лікарям, вчителям тощо), іншим молодим спеціалістам. Друге – орендне житло, яке буде знаходитися на балансі центральних органів державної влади, у тому числі, відомств, та надаватиметься їх співробітникам на час роботи або служби. Третє – комерційне орендне житло, яке будуть будувати приватні компанії і здавати в оренду. «Це різні питання, які потребують  окремого врегулювання. Взагалі маємо відходити від традиції передачі у власність житла державним службовцям окремих категорій. Чиновник може пропрацювати на посаді всього декілька місяців, проте передане у власність житло в нього залишиться. У той же час, пільгові категорії населення роками стоять на обліку в очікуванні омріяного житла. Потрібно це теж брати до уваги», — підкреслив він.

Пропозиції, які були надані учасниками круглого столу, будуть опрацьовані та враховані у законопроекті, після чого буде презентована його нова редакція для обговорення з громадськістю.