Прес-центр11 вересня 2008, 10:09

Командно-штабні навчання в Луганські області відбулися

     Протягом 2-4 вересня поточного року проходили командно-штабні навчання територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій Луганської області за темою: «Дії органів управління та сил територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій Луганської області у разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру».
     Мета навчання:
     1. Перевірка готовності органів управління та сил цивільного захисту області до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
     2. Вдосконалення практики та навичок керівного складу, органів управління, галузевих ланок щодо організації проведення аварійно-рятувальних робіт, а також у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту населення.
     3. Спільне з’ясування проблемних питань щодо реалізації вимог законодавчих та інших керівних документів з питань цивільного захисту і надзвичайних ситуацій, а також в організації виконання завдань за призначенням, визначення основних напрямків роботи у зазначених сферах.
     В навчанні брали участь:
     1. Керівний склад цивільного захисту, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, виконавчі комітети Луганської, Сєвєродонецької, Рубіжанської та Алчевської міських рад, окремі територіальні управління центральних органів влади та підпорядковані їм підрозділи.
     2. Члени штабу цивільного захисту області.
     3. Обласна (міські) комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, евакуаційні комісії, спеціалізовані служби цивільного захисту.
     4. Управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської обласної державної адміністрації, Головне управління МНС України в Луганській області та його структурні підрозділи.
     5. Органи управління та сили цивільного захисту об’єктів національної економіки, окремих підприємств, організацій та установ.
Задум навчання було розроблено з урахуванням того, що останнім часом у світі значно підвищилась активність терористичних організацій. Аналіз зовнішніх і внутрішніх загроз національній безпеці України та чинників їх виникнення свідчить про тенденцію значного зростання ймовірності виникнення терористичних проявів в Україні.
     За планом навчання на території Луганської області планувалося скоєння екстремістськи налаштованими організаціями терористичних актів на об’єктах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та зберігають, транспортують, виробляють (переробляють) або використовують у виробництві небезпечні хімічні, легкозаймисті й вибухонебезпечні речовини, зокрема на підприємствах міст Луганська, Алчевська, Сєвєродонецька та Рубіжного: об'єктах ТОВ „Луганськвода”, ЗАТ “Сєвєродонецьке об'єднання “Азот”, Рубіжанського державного підприємства "Хімічний завод "Південний" та інших.
     Також за задумом навчання існувала ймовірність скоєння терористичних актів у місцях з масовим перебуванням людей, на залізничних транспортних мережах області й у житлових секторах населених пунктів.
     Навчання проводилися протягом трьох діб, у три етапи в пунктах постійної дислокації органів управління цивільного захисту області з практичним відпрацюванням навчальних питань. Головним управлінням МНС України в Луганській області спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій Луганської обласної державної адміністрації відпрацьовано і доведено до міст і районів області розпорядження щодо підвищення готовності до дій за призначенням у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з:
     терористичними актами та проявами;
     аваріями на системах життєзабезпечення;
     аваріями та пожежами на вибухопожеженебезпечних, хімічно небезпечних об’єктах.
     Були відпрацьовані заходи з підвищення стійкості роботи об’єктів життєзабезпечення, господарської діяльності, навчання персоналу та населення діям в умовах виникнення надзвичайних ситуацій, уточнені розрахунки сил і засобів щодо їх застосування при ліквідації можливих надзвичайних ситуацій.
     Керівництво командно-штабним навчанням було покладено на заступника голови облдержадміністрації, голову обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Запорожцева Миколу Васильовича. Усі учасники командно-штабного навчання брали активну участь у виконанні завдань, покладених на них за задумом навчань.
     Комісія МНС України на чолі з начальником штабу керівництва навчання, заступником начальника відділу оперативно-рятувальної служби та спеціальних підрозділів Департаменту управління рятувальними силами МНС України, полковником служби цивільного захисту Михайловим Віктором Миколайовичем уважно спостерігала за ходом навчання. Дії органів управління та сил територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту населення і територій Луганської області буде детально проаналізовано в Міністерстві України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи і доведено до учасників навчань.