Прес-центр12 червня 2018, 08:06

Обережно гриби!

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ОТРУЄННЯ

ДИКОРОСЛИМИ ГРИБАМИ

 

Отруєння організму викликають токсини, що знаходяться у грибах.

Основні причини отруєнь: вживання отруєних грибів, старих або зіпсованих, умовно їстівних грибів; грибів, зібраних в екологічно неблагополучних місцях.

Ознаки отруєння грибами: нудота, блювота, запаморочення, гострий біль у животі.

При перших ознаках отруєння негайно викликайте „Швидку допомогу” за телефоном “103”. До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від залишків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай. З’ясувати, хто вживав разом із хворим гриби, застосувати профілактичні заходи. Категорично забороняється вживати будь-які спиртні напої. Залишки нез’їдених грибів потрібно залишити для лабораторного дослідження.

 

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ

 

Ні в якому разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і смітників. Не збирайте червивих, поламаних, старих, що переспіли, або занадто молодих грибів. Не їжте гриби сирими! Не випробуйте долю, купляючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі та у сумнівних осіб. Гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони підлягають кулінарному опрацюванню у день збору. Для готування грибів не можна використовувати чавунний, мідний або олов’яний посуд. Не купуйте дикорослих грибів на ринках ні в якому виді (сирі, консервовані, мариновані, сушені) - грибна отрута не нейтралізується та не знищується під час кип’ятіння, маринування і консервації.

Настійно радимо: не збирайте і не вживайте дикорослих грибів взагалі.

 

ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Бережіть своє здоров'я і життя!