Прес-центр11 жовтня 2018, 15:10

Обережно гриби!

 
ОБЕРЕЖНО ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

 

Починається час  коли мешканці Луганщини починають свій відпочинок збираючи гриби у лісі. Але бувають випадки коли зазначений відпочинок може бути  зіпсовано отруєнням організму після вживання грибів.

Основні причини отруєнь:

- вживання отруйних, старих або зіпсованих, умовно їстівних грибів;

- вживання грибів, зібраних в екологічно несприятливих місцях.

Грибна отрута не нейтралізується та не знищується під час кип'ятіння, маринування й консервації.

Ознаки отруєння грибами:

 - нудота, блювота, запаморочення, гострий біль у животі.

ВАШІ ДІЇ

       Негайно викликайте «Швидку допомогу».

До приїзду лікарів необхідно промити шлунок від рештків їжі, дати випити постраждалому підсолену воду, міцний холодний чай. З'ясувати, хто вживав разом із хворим гриби; вжити профілактичних заходів. Категорично забороняється вживати будь-які спиртні напої. Треба залишити рештки нез'їдених грибів для лабораторного дослідження.

ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄНЬ

Ні в якому разі не збирайте гриби біля залізничних колій, автомобільних доріг, поблизу електростанцій, житлових масивів, промислових зон і підприємств, звалищ побутових відходів і сміття. Не збирайте червивих, ламаних, старих, переспілих або занадто молодих грибів. Не їжте гриби сирими! Не випробовуйте долю, купуючи гриби на базарі, у місцях несанкціонованої торгівлі й у сумнівних осіб. Гриби не можна довго зберігати, особливо в теплі. Вони повинні бути кулінарно оброблені в день збору. Для приготування грибів не можна використовувати чавунний, мідний чи олов'яний посуд. Не купуйте дикорослих грибів на ринках ні в якому виді (сирі, консервовані, мариновані, сушені тощо).

ПАМ'ЯТАЙТЕ !

ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ ДУЖЕ ВАЖКО ПІДДАЄТЬСЯ ЛІКУВАННЮ.

НАСТІЙНО РАДИМО:

НЕ ЗБИРАЙТЕ І НЕ ЇЖТЕ ДИКОРОСЛІ ГРИБИ ЗОВСІМ.

БЕРЕЖІТЬ СВОЄ ЗДОРОВ'Я Й ЖИТТЯ !