Прес-центр16 червня 2017, 14:06

Обережно ртуть

ОБЕРЕЖНО-РТУТЬ

             16.06.2017 о 9 годині ранку було отримано повідомлення від директора ОСББ що за адресою м. Сєвєродонецьк, вул. Вілєсова 18  біля сміттєвих баків знайдена речовина схожа на ртуть.

              На місто події прибули фахівці управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської  облдержадміністрації, Сєверодонецької міської ради, Сєвєродонецького міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області. О 10 годині небезпечна речовина була нейтралізована.

             Ртуть – метал сріблясто-білого кольору, у звичайних умовах легко рухлива рідина, що при ударі розділяється на дрібні кульки у 13,5 разу важча за воду. Температура плавлення +38,9°С.

      При підвищенні температури випар ртуті збільшується. Пари ртуті і її з'єднань дуже отрутні.

    Потрапивши в організм людини через органи дихання ртуть акумулюється і залишається там на все життя.

 

           ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ РОЗЛИВІ РТУТІ У ПРИМІЩЕННІ

виведіть із помешкань усіх людей, у першу чергу дітей, інвалідів, людей похилого віку;

відчиніть настіж всі вікна в приміщенні;

максимально ізолюйте від людей забруднене приміщення, щільно прикрийте всі двері;

захистіть органи дихання хоча б вологою марлевою пов'язкою;

негайно починайте збирати ртуть: збирайте спринцівкою великі кульки і відразу скидайте їх у скляну банку з розчином (2 г марганцівки на 1 літр води), дрібні кульки збирайте щіточкою на папір і також скидайте в банку. Банку щільно закрийте кришкою. Використання пилососа для збору ртуті заборонено;

вимийте забруднені місця мильно-содовим розчином (400 г мила і 500 г кальцинованої соди на 10 л води) або розчином марганцівки (20 г на 10 л води);

закрийте приміщення після обробки так, щоб не було сполучення з іншими приміщеннями, і провітрюйте протягом  трьох діб;

підтримуйте в приміщенні, по можливості, температуру не нижче 18-20ºС для скорочення термінів проведення всіх робіт;  вичистіть і промийте міцним, майже чорним розчином марганцівки підошву взуття, якщо ви стали на ртуть.

 

ПЕРШІ ОЗНАКИ ОТРУЄННЯ

Симптоми гострого отруєння: проявляються через 8-24 години, виникають загальна слабкість, головний біль, підвищується температура тіла, виникають болі в животі, розлади шлунку чи запалення ясен.

 

ПЕРША ДОПОМОГА УРАЖЕНОМУ РТУТТЮ

При важких гострих отруєннях потрібно через рот негайно промити шлунок водою з додаванням у розчин 20-30 г активованого вугілля, або – білковою водою (збитий із водою яєчний білок), після чого дати постраждалому молока, а потім проносний засіб. У разі гострих отруєнь потрібно вивести постраждалого із зони враження та забезпечити йому повний спокій. При легкій початковій формі рекомендовано не контактувати зі ртуттю протягом 3-4 тижнів. Бажано забезпечити лікування постраждалого від отруєння в стаціонарних умовах.