Прес-центр22 листопада 2017, 15:11

Попередження

Обережно, вибухонебезпечні предмети!

 У наслідок бойових дій, що тривають на території області з весни              2014 року, а також надзвичайної ситуації, що виникла у місті Сватовому в жовтні 2015 року, в наслідок пожежі, вибухів на базі зберігання ракетно-артилерійського озброєння Збройних сил України, територія області зазнала рясного забруднення вибухонебезпечними предметами. Ще одним джерелом загрози життю й здоров’ю цивільного населення становлять міни вздовж всієї лінії розмежування й на місцевості навкруги пунктів постійної дислокації військових формувань.

Для проведення робіт з розмінування території Луганської області на сьогоднішній день залучено 8 піротехнічних розрахунків ДСНС України, з них              4 розрахунки з Луганської області, інші з Чернігівської, Запорізької, Сумської області.

Крім ДСНС України проведенням робіт з розмінування займаються спеціальні піротехнічні підрозділи Міністерства оборони України та Державної спеціальної служби транспорту Міністерства інфраструктури України.

Найбільш складна ситуація з забрудненням вибухонебезпечними предметами склалася у Попаснянському, Станично-Луганському та Новоайдарському районах Луганської області і у м. Сватове.

З початку 2017 року піротихнічними підрозділами ДСНС було здійснено 2010 виїзди, очищено 989 га території, виявлено, вилучено та знешкоджено 20278 одиниць вибухонебезпечних предметів. Внаслідок неправильного поводження при виявленні вибухонебезпечних предметів загинуло 3 осіб, травмовано 9, з них 2 дітей.

З метою недопущення травмування та загибелі людей під час знаходження вибухонебезпечних предметів управління з питань цивільного захисту облдержадміністрації нагадує:

  

ДІЇ НАСЕЛЕННЯ ПРИ ВИЯВЛЕННІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНОГО ПРЕДМЕТА АБО ВИБУХОВОГО ПРИСТРОЮ

Зупиніться, нічого не чіпайте. Зберігайте спокій. Запам’ятайте місце виявлення предмета.
Попередьте про виявлений предмет осіб, які знаходяться поруч.
Якщо ви або люди навколо вас здійснювали будь-які роботи – негайно припиніть їх.
Відійдіть самі і відведіть людей, які знаходяться поруч, якнайдалі    (не менше 100 м) від знайденого предмета. При цьому відходити необхідно тим же маршрутом (бажано слід у слід), яким ви прийшли. Якщо відходить група людей, то рухатися необхідно колоною по одному і так само, слід у слід.
Повідомте про виявлення підозрілого предмета в правоохоронні органи і спеціальні служби за телефонами 101 і 102.
По можливості, до прибуття правоохоронних органів або спеціальних служб проведіть заходи з недопущення до небезпечної зони сторонніх людей.
Розташуйтеся за предметами, які забезпечують захист (ріг будівлі, колона, товсте дерево тощо), і ведіть спостереження.
Після прибуття представників правоохоронних органів вкажіть місце розміщення підозрілого предмета, час і обставини його виявлення. Опишіть зовнішній вигляд предмета, схожого на вибуховий пристрій.

Категорично заборонено:

курити, користуватися запальничками, іншими джерелами відкритого вогню і предметами, які можуть його утворювати поблизу вибухонебезпечного предмету;

користуватися радіоелектронними пристроями (мобільними телефонами, пультами дистанційного керування, сигналізацією автомобілів тощо) в районі знахідки;

ніколи не заходьте в райони, позначені знаком мінної небезпеки «НЕБЕЗПЕЧНО, МІНИ!», «УВАГА, МІНИ!».

 

Будьте обережнi!