Прес-центр12 червня 2018, 09:06

Правила поведінки при купанні

 

 

ЯК ПОВОДИТИСЯ ПРИ КУПАННІ У ВОДОЙМАХ

 

Найбільш приємний і корисний відпочинок влітку – відпочинок біля водойм. На жаль, для декого такий відпочинок закінчується трагедією.

Щоб уникнути нещасних випадків потрібно пам’ятати, що купатися краще вранці або ввечері, коли немає небезпеки перегрівання. Температура води має бути не нижчою за +17-19 градусів, у холоднішій купатися небезпечно. Перебувати у воді можна не більше 20 хвилин. Не можна доводити себе до остуди. Не  пірнайте у воду після тривалого перебування на сонці. При охолодженні у воді настає різке рефлекторне скорочення м'язів, що спричиняє припинення дихання. Ризиковано запливати далеко, тому що можна не розрахувати своїх сил. Відчувши втому, не треба панікувати, навпаки, слід прагнути якнайшвидше добратися до берега.

Небезпечно заходити у воду в стані алкогольного сп'яніння. Алкоголь блокує нормальну діяльність головного мозку.

Якщо немає поблизу обладнаного пляжу, треба вибрати безпечне для купання місце з пологим, твердим і чистим дном. У воду заходьте обережно. Ніколи не пірнайте в незнайомих місцях.

Якщо вас захопило течією, не намагайтеся з нею боротися. Треба плисти униз за течією, поступово, під невеличким кутом, наближаючись до берега. Якщо ви потрапили у вир, необхідно набрати побільше повітря в легені, зануритися у воду і, зробивши сильний ривок у бік, випливти.

У водоймах з великою кількістю водоростей, ряски потрібно намагатися пливти поблизу самої поверхні води, не робити різких рухів, щоб не заплутатись. Якщо ж руки або ноги заплутались у водоростях, необхідно зупинитися (прийняти положення “поплавка”, “спливання”) і звільнитися від них.

Дуже обережно плавайте на надувних матрацах, автомобільних камерах і надувних дитячих іграшках. Вітром або течією їх може віднести далеко від берега, накрити хвилею, із них може вийти повітря, і вони втратять плавучість.

Купання з маскою, трубкою і ластами потребує навичок і особливої обережності. Плавати можна лише вздовж берега та обов'язково під постійним наглядом, щоб вчасно могла прийти допомога.