Прес-центр3 вересня 2008, 08:09

Протягом 2-4 вересня в Луганській області проходять командно-штабні навчання

     Навчальні цілі:
     1. Перевірити готовність органів управління та сил цивільного захисту області до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій.
     2. Вдосконалити практику та навички керівного складу, органів управління, галузевих ланок щодо організації проведення аварійно-рятувальних робіт, а також у ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та захисту населення. 
     3. Спільно з’ясувати проблемні питання щодо реалізації вимог законодавчих та інших керівних документів з питань цивільного захисту і надзвичайних ситуацій, а також в організації виконання завдань за призначенням, та визначити основні напрямки роботи у зазначених сферах.
     Склад учасників:
     1. Керівний склад цивільного захисту, структурні підрозділи обласної державної адміністрації, виконавчі комітети Луганської, Сєвєродонецької, Рубіжанської та Алчевської міських рад, окремі територіальні управління центральних органів влади та підпорядковані їм підрозділи.
     2. Члени штабу цивільного захисту області.
     3. Обласна (міські) комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, евакуаційні комісії, спеціалізовані служби цивільного захисту. 
     4. Управління з питань надзвичайних ситуацій Луганської облдержадміністрації, Головне управління МНС України в Луганській області та його структурні підрозділи.
     5. Органи управління та сили цивільного захисту об’єктів національної економіки, окремих підприємств, організацій та установ. 
     Вихідна обстановка та задум дій
     Останнім часом у світі значно підвищилась активність терористичних організацій. Аналіз зовнішніх і внутрішніх загроз національній безпеці України та чинників їх виникнення свідчить про тенденцію значного зростання ймовірності виникнення терористичних проявів в Україні.
За інформацією Служби безпеки України, на території Луганської області планується скоєння екстремістськи налаштованими організаціями терористичних актів на об’єктах, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави та зберігають, транспортують, виробляють (переробляють) або використовують у виробництві небезпечні хімічні, легкозаймисті й вибухонебезпечні речовини. Зокрема, на підприємствах міст Луганська, Алчевська, Сєвєродонецька та Рубіжного. Існує ймовірність скоєння терористичних актів у місцях з масовим перебуванням людей та на залізничних транспортних мережах області.
     Найбільш вірогідними об’єктами скоєння терористичних актів є: об'єкти обласного комунального підприємства “Компанія „Луганськвода”, ЗАТ “Сєвєродонецьке об'єднання Азот”, Рубіжанське державне підприємство "Хімічний  завод "Південний" та інші. Існує ймовірність скоєння терористичних актів у житлових секторах населених пунктів та на залізничних транспортних мережах області.
     Територіальна підсистема ЄДС ЦЗ області знаходиться у режимі повсякденної діяльності. Виконуються заходи з підвищення стійкості роботи об’єктів життєзабезпечення, господарської діяльності, навчання персоналу та населення діям в умовах виникнення надзвичайних ситуацій. Уточнюються розрахунки сил і засобів щодо їх застосування при ліквідації можливих надзвичайних ситуацій.
     Головним управлінням МНС України в Луганській області спільно з управлінням з питань надзвичайних ситуацій Луганської обласної державної адміністрації відпрацьовано і доведено до міст і районів області розпорядження щодо підвищення готовності до дій за призначенням у разі виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з:
     терористичними актами та проявами;
     аваріями на системах життєзабезпечення;
     аваріями та пожежами на вибухопожеженебезпечних, хімічно небезпечних об’єктах.
     Порядок проведення навчання
    Навчання проводиться протягом трьох діб, у три етапи, в пунктах постійної дислокації органів управління цивільного захисту області з практичним відпрацюванням навчальних питань.