Прес-центр29 серпня 2008, 08:08

Пташиний грип

      До пташиного грипу сприйнятливі кури, качки, індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може перебігати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця може бути латентним носієм збуднику грипу з відсутніми вираженими клінічними проявами. Молодняк водоплавної птиці хворіє грипом важко з відходом до 80 %.
     Водоплавні птахи переносять вірус в кишечнику і виділяють його в навколишнє середовище із слиною, респіраторним і фекальним матеріалом. Найбільш звичайний шлях розповсюдження вірусу - фекально-оральний. У диких качок вірус грипу розмножується головним чином в клітинах, що вистилають шлунковий тракт, при цьому ніяких видимих ознак захворювання у самих птахів вірус не викликає і у високих концентраціях виділяється в навколишнє середовище. Безсимптомний перебіг грипу у качок і болотяних птахів.
     В даний час зареєстрована участь вірусів грипу пташиного походження в епідеміях грипу у таких ссавців як котики, кити, свині, норки і коні. Оскільки свині можуть хворіти як на пташиний, так і людський грип, це дає можливість подолання міжвидового бар’єру для вірусів пташиного грипу. Крім того останнім часом з’являються повідомлення про зараження вірусом грипу птиці домашніх тварин (собак, кішок) при поїданні м’яса хворої птиці, які можуть також розповсюджувати цю хворобу.

     Більш детальну інформацію можна отримати ПО ГАРЯЧІЙ ТЕЛЕФОННІЙ ЛІНІЇ, яка розпочинає працювати з 1 вересня 2008 року.

     Номер телефона 8 800 503 55 00
     Час роботи лінії: понеділок - п’ятниця, з 10.00 по 17.00
     Дзвінки на гарячу лінію БЕЗКОШТОВНІ.