Прес-центр21 cічня 2019, 09:01

Управління з питань надзвичайних ситуацій попереджає

Різке похолодання та погіршення погодних умов може обрушитися навіть на райони з теплим кліматом. Воно трапляється, коли маси арктичного або антарктичного повітря викликають різкий спад температури. Цей природний феномен загрожує життю людей і завдає значних збитків інфраструктурі, особливо в разі обриву ліній електропередач, і навколишньому середовищу. 
ДІЇ ДО НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

- якщо ваш будинок має незалежну систему опалення (газовими балонами, піччю й ін.), варто створити запас палива; придбайте таку систему, що не залежить від електроживлення;

- улаштуйте кімнату з теплоізоляцією, щоб вона служила сім'ї притулком під час похолодання; бережіть там предмети першої необхідності - ліхтарики, радіоприймач, свічки, сірники, запаси продуктів і питної води, ковдри або спальні мішки тощо.

На початку холодного сезону обладнайте свій автомобіль предметами, необхідними для виживання - лопатою, сніговими ланцюгами, ліхтариками, спальними мішками, запасом продуктів тощо.

 
ДІЇ ПІД ЧАС НАДЗВИЧАЙНОЇ СИТУАЦІЇ

Якщо ви в будинку:

- не відчиняйте вікон та дверей, щоб підтримувати прийнятну температуру в будинку так довго, як це можливо;

- під час заметілі не покидайте будинок без крайньої необхідності. Включіть незалежні системи опалення тоді, коли температура повітря в будинку впаде. Переконайтеся в тому, що домашня худоба в безпеці й має достатній запас корму та води.

Якщо ви в автомобілі:

Керуйте машиною обережно й використовуйте тільки основні магістралі. При погіршенні погоди й дорожніх умов зупиніться й укрийтеся в якомусь будинку. Якщо ваша машина зламалася або застрягла: залишайтеся в машині й вентилюйте її за допомогою вентиляційного отвору, поверненого в протилежній від вітру бік; включайте мотор якомога рідше; переконайтеся, що сніг не забив вихлопну трубу (небезпека отруєння чадним газом); із вогнів увімкніть тільки лампочку в салоні і габаритні вогні; усіляко намагайтеся не заснути.

ПАМ'ЯТАЙТЕ !

ВАШІ ПРАВИЛЬНІ ДІЇ – МОЖУТЬ ВРЯТУВАТИ ВАШЕ ЗДОРОВ'Я Й ЖИТТЯ !