Прес-центр28 листопада 2017, 12:11

Відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій

27 листопада, відбулось засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій щодо попередження виникнення надзвичайної ситуації через припинення газопостачання підприємств теплоенергетики області.
Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Вадим Данієлян.
На початку заходу він зазначив, що відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу обов’язок НАК «Нафтогаз України» постачати природний газ виробникам теплової енергії для всіх категорій споживачів на підставі договору.
Насамперед, це стосується виробників теплової енергії, що фінансуються за рахунок державного чи місцевого бюджету, які використовують природний газ для гарячого водопостачання і опалення приміщень житлового фонду та гуртожитків.
Проте, представники ПАТ «Луганськгаз» надіслали повідомлення КП «Лисичанськтепломережа», КП «Первомайськтеплокомуненерго», КСТП «Рубіжнетеплокомуненерго» про припинення газопостачання підприємств, мотивуючи відсутністю у споживача (його постачальника) підтверджених обсягів природного газу (лімітів) на відповідний розрахунковий період.
Таким чином, під загрозою залишитися без тепла опинилися близько 40 навчальних закладів, 24 дошкільних закладів, 19 закладів охорони здоров’я та 769 багатоквартирних будинків.
При цьому існуюча заборгованість з газопостачання відповідно до вимог Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії» оформлена договорами реструктуризації від виробників теплової енергії, які очікують підписання з боку НАК «Нафтогаз України».
За підсумками засідання Вадим Данієлян дав доручення ПАТ «Луганськгаз», протягом опалювального сезону забезпечити безперебійне газопостачання до теплопостачальних та теплогенеруючих підприємств області з метою сталого проходження осінньо-зимового періоду.
Крім того, Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації дане дорученняпідготувати звернення до центральних органів виконавчої влади вирішення щодо вирішення проблеми сталого проходження опалювального сезону.