Прес-центр6 липня 2018, 08:07

Засідання регіональної комісії ТЕБ і НС

5 липня поточного року, управлінням організовано проведення засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій. Обговорено питання попередження виникнення надзвичайної ситуації через відключення від електропостачання КП «Рубіжанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» та ліквідації наслідків негоди та буревію, що пройшов територією Луганщини з 28 червня по 1 липня.

Засідання провів заступник голови облдержадміністрації Юрій Клименко.

Як повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства облдержадміністрації Віталій Сурай, вже тиждень у Рубіжному відключено від електропостачання декілька об’єктів водопровідно-насосних станцій та каналізаційно-насосних станцій. Зупинка роботи останніх може привести к підтопленню і розливу стічних вод з відповідними наслідками.

Наразі вони залишаються знеструмленими та працюють в аварійному режимі з підключенням дизельних генераторів.

За словами представника ТОВ «ЛЕО», станом на 1 липня КП «РВУВКГ» має значну суму заборгованості за спожиту електроенергію, через що і відбулось відключення.

Проте, у період з січня по травень поточні розрахунки складали близько 120 %.

Разом з тим Юрій Клименко зауважив, вчора також знеструмлені Лисичанський обласний протитуберкульозний диспансер з боргом у розмірі 124,6 тис. гривень та Сватівська обласна спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат із боргом у 13 тис. гривень.

«Ми розуміємо проблеми Луганського енергетичного об’єднання і вирішуємо їх в рамках чинного законодавства та можливостей бюджетів усіх рівнів. Але не слід піддавати загрозі об’єкти критичної інфраструктури – необхідно дотримуватися Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», – прокоментував ситуацію Юрій Клименко.

Тож, за підсумками засідання комісія прийняла низку рішень. За одним з них ТОВ «ЛЕО» слід відновити та забезпечити безперебійне електропостачання об’єктів водопровідно-каналізаційного господарства області, а також не допускати їх відключення.

Крім того, підприємству рекомендовано невідкладно розглянути та підписати акти звіряння розрахунків, що надані КП «Рубіжанське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства» на виконання Закону України «Про заходи, спрямовані на врегулювання заборгованості теплопостачальних та теплогенеруючих організацій та підприємств централізованого водопостачання і водовідведення за спожиті енергоносії».

Також Департаментом житлово-комунального господарства облдержадміністрації буде скликана нарада за участю представників міської ради Рубіжного, підприємства-боржника та ТОВ «ЛЕО» з вирішення питань щодо оплати за електроенергію.

ГУ ДСНС у Луганській області у межах компетенції усіляко сприятиме рубіжанам задля вирішення ситуації, що сталася.

Стосовно другого питання на засіданні зауважено, що на цей час у Рубіжному обстежено 26 будинків та складені дефектні акти, визначені попередні суми збитків для усунення наслідків, також триває прибирання дерев, що були зламані під час буревію.

Крім того, за цей період в області через негоду деякий час без світла залишалися близько 30 тис. абонентів. Наразі майже вони підключені до електромережі. Ушкодження на електропідстанції у Рубіжному, за інформацією ТОВ «ЛЕО», планується усунути до 10 липня.

За рішенням сьогоднішнього засідання у Рубіжному створять комісію, яка займатиметься визначенням збитків та встановленням обсягу робіт, які необхідно виконати для ліквідації наслідків, завданих буревієм.