Прес-центр4 вересня 2018, 15:09

04 вересня 2018 року в обласному комунальному закладі «Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва» пройшла обласна конференція директорів початкових закладів мистецької освіти Луганської області

04 вересня 2018 року в обласному комунальному закладі «Сєвєродонецький коледж культури і мистецтв імені Сергія Прокоф’єва» пройшла обласна конференція директорів початкових закладів мистецької освіти Луганської області. З привітальним словом до учасників конференції виступили Заступник Міністра культури України Рибачук Ю.А., заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Лішик О.П., начальник управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Адамчук А.О.

Обласна конференції директорів відзначає, що закладами початкової мистецької освіти Луганської області проводиться певна робота з реалізації державної політики у сфері мистецької освіти у відповідності з нормативними актами Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України. Мережа мистецьких шкіл, які знаходяться на підконтрольній державі території, збережена і складає 29 закладів початкової мистецької освіти: 19 дитячих шкіл мистецтв (у тому числі 3 філії), 8 дитячих музичних шкіл, 2 дитячі художні школи.

В мистецьких школах області працює 517 викладачів, з них 468 штатних, серед яких 220 вищої категорії, 24 зі званням «старший викладач», 16 викладачів- методистів. В березні-квітні 2018 року відбулася чергова атестація педагогічних працівників, атестовано 74 викладача. За її результатами присвоєно:

- педагогічне звання «старший викладач» – 2 викладачам;

- педагогічне звання «викладач-методист» – 1  викладачу;

- «спеціаліст вищої категорії» – 6 викладачам.

Контингент учнів (разом з випускниками) склав 6232 учні. За чотири роки просліджується стійкий ріст контингенту в цілому. Охоплення дітей мистецькою освітою в Луганській області складає майже 12 % від загальної кількості дітей шкільного віку. Пільги по оплаті за навчання надані 721 дитині, це 12 % від загальної кількості учнів. Контингент учнів нульового класу та груп самоокупності в мистецьких школах області збільшився і складає 373 учні, близько 3% від загальної кількості учнів.

Одним із головних завдань мистецької школи є профорієртаційна робота. З 486 випускників минулого року 82 продовжили мистецьку освіту на наступному освітньому рівні для здобуття мистецької професії.

Цього року 3611 учнів мистецьких шкіл області взяли участь у 55 міжнародних, 33 всеукраїнських, 23 обласних, та 28 інших конкурсах.

Зміни в діяльності мистецьких шкіл неминучі, тому і мають орієнтуватися на відновлення статусу мистецької школи як важливого соціального інституту. В умовах проведення територіальної реформи і створенні нових територіальних громад пріоритетом має бути збереження та максимальний доступ до початкової мистецької освіти різних категорій громадян. Вдосконалення напрацьованої системи організації роботи педагогічних працівників з використанням сучасних навчальних та виховних технологій. Атестація педагогічних працівників закладів освіти сфери культури є складовою забезпечення якості культурно-мистецької освіти та її методичного забезпечення.

Сучасна мистецька школа повинна стати середовищем для розвитку вільної творчої особистості. Найважливіша місія мистецької освіти – виявляти і розвивати здатність до творчості в кожного, хто виявив здібності та бажання навчатися мистецтву.

З метою вдосконалення освітньої діяльності:

1. Закладам початкової мистецької освіти області акцентувати увагу на:

- продовження роботи закладів мистецької освіти з використанням нової нормативно-правової документації для якісного ведення навчального процесу з урахуванням завдань Концепції сучасної мистецької школи;

- впровадження в початкову мистецьку освіту нових сучасних моделей, форм та засобів навчання;

- здійснення освітньої діяльності за власними або типовими освітніми програмами, та свобода у їх виборі;

- продовження систематичної роботи зі збереження контингенту учнів з пріоритетом пропорційного розвитку відділів шляхом проведення агітаційної концертно-лекторської діяльності закладу, контролю випуску та набору учнів, у тому числі до підготовчих груп та нульових класів;

- формування якісного кадрового складу педагогічних працівників із залученням молодих фахівців за всіма спеціалізаціями і напрямками мистецької освіти для подальшого пропорційного розвитку відділів в закладах початкової мистецької освіти;

- продовження роботи з професійної орієнтації учнів: не допускати зменшення контингенту, які навчаються гри на баяні, бандурі, домрі, струнних та духових музичних інструментах;

- продовження оновлення застарілого та придбання нового музичного інструментарію;

- підвищення професійної кваліфікації викладачів;

- продовження роботи зі створення в школах дитячих музичних філармоній, театрів;

- підвищення професійної підготовки дітей для участі у конкурсах обласного, Всеукраїнського та Міжнародного рівнів, які входять до реєстру конкурсів;

- освоєння та запровадження до навчального процесу нових методик, покращення методичної роботи викладачів: друкування власних методичних розробок, зацікавленість в поширенні власного педагогічного досвіду;

- забезпечення організації якісної підготовки атестації викладачів згідно нового Положення про атестацію, та проведення її на високому рівні;

- кожному закладу початкової мистецької освіти продовжити системну роботу з організації вступної кампанії для виявлення найбільш обдарованих дітей;

- пропагування та популяризація початкових закладів мистецької освіти для формування позитивного іміджу навчальних закладів.

2. Луганському обласному Центру навчально-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва:

- сприяти якісній роботі закладів початкової мистецької освіти з урахуванням завдань і пріоритетів викладених в Концепції сучасної мистецької школи.

- забезпечити виконання заходів обласної Програми «Мистецька Освіта Луганщини» на 2016-2018 рр.

- забезпечити на високому рівні виконання розділів обласного плану навчально-методичної роботи на 2018-2019 навчальний рік, проведення обласних конкурсів і фестивалів для учнів мистецьких з метою пошуку та підтримки талановитих творчих дітей.

- надавати постійну організаційну та методичну допомогу відділам / управлінням культури райдержадміністрацій та міських рад з питань організації навчального процесу в мистецьких школах області.

- забезпечити високий рівень проведення чергової атестації педагогічних працівників згідно Положення про атестацію педагогічних працівників закладів (установ) освіти сфери культури затвердженого наказом Міністерства культури України від 12.07.2018р. № 628.

- продовжити роботу зі створення методичних секцій для підвищення фахового рівня викладачів, обміну педагогічним досвідом.

- започаткувати щорічний ярмарок педагогічних новацій - для мотивації та стимулювання педпрацівників до методичної та інноваційної діяльності.

- забезпечити проведення семінарів, нарад, відкритих уроків, мистецьких конкурсів.

 

3. Керівникам фахових секцій і територіальних методичних об'єднань мистецьких шкіл області:

- організувати проведення відбіркових турів обласних оглядів-конкурсів у 2018-2019 навчальному році на високому рівні;

- активізувати роботу з організації і відвідування відкритих уроків, що проводяться за планом Центру викладачами мистецьких шкіл області;

- підняти на більш якісний рівень організаційно-методичну роботу всередині методичних об'єднань, своєчасно доводити всю інформацію, що надається обласним Центром навчально-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва до директорів та викладачів шкіл, що входять до складу всіх методичних об'єднань.