Прес-центр7 вересня 2017, 14:09

05 вересня 2017 року відбулася обласна нарада музейних працівників «Актуальні питання музейної справи».

05 вересня 2017 року о 1000 у приміщенні комунального закладу «Сєвєродонецьке обласне музичне училище ім. С.С. Прокоф’єва» (м. Сєвєродонецьк, просп. Хіміків, 10) відбулася обласна нарада музейних працівників «Актуальні питання музейної справи».

На заході були присутніми понад 30 учасників: керівники місцевих відділів культури, директори та завідувачі фондів міських/районних музеїв, представники громадськості.

На нараді обговорювалися питання осучаснення музейних експозицій, використання новітніх технологій та методів у музейній практиці, досвід музеїв області щодо залучення позабюджетних коштів.

Зокрема, керівник мистецького напрямку громадської організації «Український кризовий медіа-центр» Леонід Марущак (м. Київ) презентував проект «Музей відкрито на ремонт 2», головною метою якого є реорганізація роботи музеїв Луганської та Донецької областей, підсилення діяльності та активності цих інституцій.

Основна ідея майбутнього проекту полягає у перетворені музеїв на сучасні культурі центри, що активно включені у життя території та формують гуманітарну політику своїх регіонів, а також здійснюють наукову, освітню і просвітницьку діяльність.

«Музей відкрито на ремонт-2» стане дослідницьким проектом, під час якого до роботи музеїв будуть залучені куратори, українські і міжнародні митці і експерти, забезпечено музеї сучасним технічним обладнанням, організовано навчання для музейних працівників, розроблено і реалізовано піар-концепцію для кожного музею.

Назва «2×10+5» пов’язана з загальною кількістю музеїв, які плануються залучити до проекту. Напередодні втілення в життя основних складових проекту, передбачається проведення наприкінці вересня п.р. ворк-шопу для музейних працівників на базі «Центру спадщини Вигодської вузькоколійки» на Івано-Франківщині та попереднього знайомства спікерів проекту з роботою музеїв.

Результатом проекту «Музей відкрито на ремонт-2», який матиме новаторський і експериментальний характер, стануть виставки, ряд навчальних заходів для музейників, відвідувачів, а також методологічні рекомендації для подальшого розвитку музеїв.

Після залучення донорів будуть визначені спікери, які розроблять план втілення в життя проекту  «2×10+5».