Прес-центр14 травня 2018, 17:05

12 травня у стінах Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва пройшов концерт Академічного симфонічного оркестру

Невичерпну красу зворушливих мелодій подарував концерт Академічного симфонічного оркестру, що відбувся 12 травня у стінах Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені Сергія Прокоф'єва. У супроводі Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії всі присутні поринули в безмежний світ музичних чарів під керівництвом почесного головного диригента Курта Шміда (Австрія).

Вперше у Сєвєродонецьку звучала Дев’ята Симфонія Бетховена, яка входить до репертуару кращих оркестрів світу! Дана симфонія є одним з найбільш відомих творів класичної музики і вважається видатним шедевром Бетховена, який створив його, будучи абсолютно глухим. Твір грає помітну роль і в сучасному суспільстві. Не кожен знає, що робота над Дев’ятою симфонією заняла у Людвига ван Бетховена 2 роки, хоча задум визрівав у нього протягом усього творчого життя. Так, поступово, народжувалася ця велична мелодія, якій судилося в звучанні монументального хору увінчати творчість Беховена.

Суботнім вечором в концертному залі Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв людей зібралося чимало. Класика є класика. Регулярні концерти Академічного симфонічного оркестру завжди проходять з аншлагом. Сьогоднішня зустріч не стала винятком. Новаторство Бетховена у використанні голосу наряду з інструментами у фінальній частині 9-ї симфонії, що складається з чотирьох частин, допомогли відчути всім присутнім почесні гості – солісти Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М. Лисенка, лауреати міжнародних конкурсів – Сергій Замицький та Ігор Бондаренко, солісти Харківської обласної філармонії Ольга Юрина та Олександра Кузьмина, а також Академічний хор Харківської обласної філармонії (художній керівник і головний диригент – лауреат національного конкурсу хорових диригентів Андрій Сиротенко).

Музично, гармонійно, емоційно, яскраво пролетіли ці дві години виразів почуттів, щирості і трепетної музики. В залі царила феєрична, сповнена глибоким змістом і вишуканою музикою, атмосфера. Професіональний мистецький колектив музикантів подарував слухачам неповторні емоції та натхнення. Романтична заворожуюче дивна гра змушувала всіх присутніх слухати унікальний витвір, затамувавши подих. Синхронна гра скрипалів заворожувала, віолончелі, труби, барабани – в музикальному єднанні оркестр Луганської обласної філармонії звучав неймовірно. Солісти високого професійного рівня співали, прикривши очі, бо так музиканти краще відчувають мелодію. Слухачам теж було, що представляти. Написаний геніальним композитором в 1824 році твір популярний і сьогодні. Тут і драматизм, і боротьба, і віра в краще, і, безумовно, тема радості у фіналі.

Щирий виконавський акцент викликав у присутніх відповідні почуття. Підтвердженням тому стали нескінчені овації і вигуки «Браво». Спів Академічного хору Харківської обласної філармонії у супроводі Академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії викликав бурю позитивних емоцій, виступ музикантів дійшов до сердець присутніх і подарував їм радість від мистецтва. Глядачі і слухачі Сєвєродонецька отримали величезне задоволення із того, що сьогодні почули. Бурхливі оплески, які не стихали впродовж багатьох хвилин, свідчили про те, що зал вдячний гостям із Харкова, солістам Академічному хору Харківської обласної філармонії, маестро Курту Шміду, а також Академічному симфонічному оркестру Луганської обласної філармонії.