Прес-центр21 вересня 2017, 08:09

22 вересня 2017 року в смт Новоайдар Луганської області пройде VІІ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини»

На виконання Указу Президента України “Про заходи у зв’язку з 60-ю річницею  примусового  виселення  етнічних  українців  з  території  Польщі”, у 2005 році вперше на Луганщині у селі Переможному Лутугинського району пройшов фестиваль лемківської культури “Стежками Лемківщини”.

          Відтоді фестиваль став щорічним та проводився до 2010 року включно.

На свято присвячене лемківській культурі приїздили гості зі всієї області, а також із західних регіонів України. Фестиваль став маленькою зв’язуючою ланкою між Сходом та Заходом України.

Метою проведення фестивалю було збереження історичної пам’яті, звичаїв, мовних, культурних та побутових традицій однієї з етнічних груп населення Луганщини лемків – українців, депортованих з території Польщі  у Луганську (колишню  Ворошиловградську) область, до якої, тільки в грудні 1944 року, було примусово переміщено 8729 сімей.

Існуюча традиція з щорічної реалізації цього обласного заходу була перервана через самий факт знаходження місця його щорічного проведення на тимчасово окупованій проросійськими збройними терористичними формуваннями території Луганської області.

У 2017 році, на підконтрольній українській владі території Луганської області завершена копітка робота з відновлення фестивалю.

Отже, 22 вересня 2017 року, з 13.00 до 18.00 години, в смт Новоайдар Новоайдарського району, в якому й до сьогодні мешкають нащадки українців-лемків, відбудеться VІІ відкритий обласний етнофестиваль «Стежками Лемківщини», за сценарієм якого буде вшанована 70-та річниця трагічних подій початку примусового виселення українців з етнічних земель.

В обласному заході візьмуть участь творчі колективи та солісти – виконавці лемківських пісень із районів Луганщини, а саме: Сватівського, Новопсковського, Кремінського, Новоайдарського, Станично-Луганського.

До участі у фестивалі запрошено делегацію із Закарпатської області, яку очолить голова «Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Василь Мулеса, та  жіночій квартет «Дивоцвіт» із Львівської області під керівництвом Марти Бойко.

Програмою фестивалю передбачено: висадження дерев миру керівництвом області, району та представниками делегації із Закарпаття; урочисте відкриття фестивалю; святковий концерт та запалення лемківської «ватри».