Прес-центр1 жовтня 2018, 13:10

75 років бездоганного служіння мистецтву і людям!

Минула п’ятниця, 28 вересня 2018 року, в Сєвєродонецьку була насичена культурними заходами. Але особливо значущим на їх тлі безумовно стало святкування 75-річчя Луганської обласної філармонії.

 

До цієї події творчі колективи філармонії готувалися довго і ретельно. У програму ювілейного концерту були включені найкращі номери. Підготували слухачам і справжні сюрпризи. Велике розмаїття музичних інструментів і талановите виконання молодих і професійних музикантів дозволило виконати твори на рівні кращих колективів світу.

 

На ювілейний концерт з привітаннями прибули і офіційні гості. Заступник голови Луганської обласної державної адміністрації Ольга Лішик, начальник управління культури, національностей та релігій Луганської ОДА Аліна Адамчук, директори навчальних закладів культури, депутати Сєвєродонецької міської ради.  
 
Офіційні особи привітали колектив філармонії з ювілейною датою, вручили працівникам грамоти, квіти та подарунки: «Шановний героїчний колектив Луганської обласної філармонії, - звернулася до всіх Ольга Петрівна Лішик, - я щиро вітаю вас зі святом 75-річчя. Від голови Луганської обласної державної адміністрації Юрія Гарбуза, від всієї спільноти Луганщини, від всієї країни і від країн, в яких знають вас. Ви – герої свого часу. Тому що, якщо розповісти, яким чином відроджувався цей колектив у 2014 році, з одного скрипаля і директора філармонії. І за три роки наш колектив налічує більше 150 учасників і більше 150 концертних програм. Це реальний мистецький подвиг. Ніщо так не єднає, як музика і мистецтво, і доказ тому – повна зала поціновувачів музичного мистецтва».

 

Крім офіційних гостей, приїхали на свято філармонії і творчі делегації з Запоріжжя, Кропивницького та Старобільська, які також привітали творчу родину філармонії з ювілеєм. 

75 років бездоганного служіння мистецтву і людям! 75 років, в які увійшли прем’єри світових музичних творів, участь колективів у музичних фестивалях, виконання опер зарубіжних композиторів! Гастролі в Австрії, Іспанії, Італії, Франції, Німеччині, Данії та Японії, Китаї та Норвегії, Швеції, Бельгії.

Звуки стрімкої, найвідомішої «Святкової увертюри» Дмитра Шостаковича у виконанні Академічного симфонічного оркестру під керуванням диригента Луганської обласної філармонії Назара Яцківа відкрили програму вечора. Хвилювання глядачів було в унісон з приємним хвилюванням виконавців.

Естафету святкової програми Академічний симфонічний оркестр продовжив однією з композицій відомого австрійського музиканта і почесного головного диригента Академічного симфонічного оркестру Курта Шміда,  який впродовж багатьох років опікується музикантами Луганської обласної філармонії і зараз продовжує виступати з оркестром у Сєвєродонецьку. Віртуозну техніку виконання і філігранне оркестрове звучання продемонстрували артисти оркестру при виконанні «Австро-Українського маршу дружби» під керівництвом маестро Курта Шміда.

Продовжили святковий концерт яскраві голоси, які вже давно відомі далеко за межами Сєвєродонецька. За час своєї творчої діяльності солісти постійно брали участь та отримували призові місця в міжнародних та Всеукраїнських конкурсах і фестивалях, гастролювали містами України, Австрії та Японії і сьогодні продовжують музикою про кохання та своїм чудовим співом підкорювати серця своїх слухачів. На честь свята, солісти Луганської обласної філармонії, творча талановита родина Ігоря Новікова та Олени Босенко подарувала кілька ліричних композицій всім присутнім.

Неймовірні почуття, естетичну насолоду та незабутні емоції слухачі відчули під час яскравих виступів колективів філармонії – ансамблю пісні і танцю «Радани» та гурту «БеZМеЖ». Великий ювілейний концерт став прекрасною нагодою насолодитися музичним міксом творчості всіх колективів філармонії: від класики до естрадного жанру. Цього вечора всі присутні в залі мали змогу насолодитися прекрасним виступом одразу трьох колективів. На одній сцені Академічний симфонічний оркестр, ансамбль «Радани» та гурт «БеZМеЖ» разом виконали композицію Queen «The Show Must go on» під керівництвом диригента Назара Яцківа.

 
75 років – багато це чи мало? «В душі нам немає і двадцяти»  –  кажуть своєю творчістю солісти філармонії. А це значить, що попереду шлях подальшого безперервного розвитку і неординарних творчих проектів.