Прес-центр24 листопада 2018, 09:11

День пам'яті жертв голодоморів: «... мертвим нікому довіритися, крім живих..."

Сьогодні, у четверту суботу листопада, Україна вшановує День пам'яті жертв голодоморів - щорічний національний пам'ятний день. О 16:00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання. А о 16:01 стартує Всеукраїнська акція «Засвіти свічку». Українці запалять свічки в пам'ять про вбитих геноцидом співвітчизників біля місць пам'яті Голодомору, у вікнах своїх будинків по всій Україні та світу.
В Луганській обласній науковій бібліотеці ім. О.М.Горького до Дня пам'яті жертв голодоморів з 20.11.2018 року в ЛОУНБ діє книжково-інформаційна виставка «свічка у вікні». 22.11.2018 року бібліотекарі Goodlibrary завітали до Центру зайнятості. Поговорили про вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 - 1933 років в Україні. Згадали про кількість жертв в Україні, зокрема на Слобожанщині. Наостанок переглянули та обговорили документальний фільм.
Луганський обласний краєзнавчий музей презентував виставку, що розповідає про трагедію українського народу 30-х років ХХ ст. Виставка «Збудуйте пам’яті негаснучий собор» відкрилася 23 листопада і висвітлює подію, яку непросто показати! Образи, предмети, свічки, ягоди горобини, копії документів розповідають про «щасливе» життя за радянських часів. Водночас колоски у макітрі нагадують про підписаний Сталіним документ, який у народі називали «Законом про п’ять колосків». Внаслідок цього закону в Україні було розстріляно 16 тисяч підлітків. Емоційну насиченість виставкової експозиції доповнив мультимедійний екскурс «Віч-на-віч з минулим», в якому зібрані свідчення тих, хто пережив страшні події на Луганщині. Присутні на відкритті десятикласники Старобільської ЗОШ ІІ-ІІІ ст.. № 2 вшанували пам’ять безневинних жертв хвилиною мовчання.