Прес-центр17 грудня 2018, 10:12

Фестиваль-конкурс української культури та фольклору «Байбак-fest» 2018. Невдовзі зимовий етап.

Милий байбак, степова тваринка, що є одним із символів Луганщини, а відтепер уособлює собою фестиваль, щосезону, один раз на два роки, крокує містами та районами Луганщини в пошуках талантів.
Фестиваль-конкурс української культури та фольклору «Байбак-fest» проводиться, починаючи з 2017 року, управлінням культури, національностей та релігій Луганської обласної державної адміністрації, комунальною установою «Луганський обласний центр народної творчості» за підтримки районних державних адміністрацій. Захід спрямований на збереження самобутності українського народу, відродження його історичної свідомості та традицій, виховання національної свідомості у підростаючого покоління та залучення молоді до вивчення та збереження фольклору як першооснови національної спадщини, а також дослідження, вивчення і відтворення найкращих зразків фольклорно-етнографічної спадщини нашого краю.
Цьогорічний обласний відкритий фестиваль-конкурс «Байбак-fest» розпочався весняним етапом 21 квітня 2018 року в місті Старобільськ. В ньому брали участь творчі колективи Троїцького, Білокуракинського, Новопсковського та Старобільського районів. Літній етап фестивалю відбувся 16 червня 2018 року в м. Попасна за участі колективів з Лисичанська, Сєвєродонецька, Рубіжного та Попаснянського района. Наступну естафету прийняли Біловодський, Марківський, Міловський та Станично-Луганський райони. Осінній фестиваль відбувся 19 жовтня 2018 року в смт Станиця- Луганська. Такий сезонний розподіл дозволяє охопити максимальну кількість учасників, яких, до речі, дуже багато! 
Зимовий етап обласного відкритого фестивалю-конкурсу української культури та фольклору «Байбак-fest» відбудеться 19 грудня 2018 року в приміщенні Новоайдарського районного Будинку культури (смт. Новоайдар, вул. Центральна, 25). Конкурсна програма зимового етапу фестивалю-конкурсу складатиметься з творів зимового обрядово-календарного циклу, в заході візьмуть участь колективи та окремі виконавці Новоайдарського, Сватівського та Кремінського районів, а також гості свята – творчі колективи Рівненської, Львівської областей та міста Кам’янець-Подільський.
Що далі? Все за природним розкладом - зимова сплячка. Прокинеться Байбак вже навесні 2020 року з новими творчими планами та задумами, щоб знову зібрати навколо себе розмаїття талантів!