Прес-центр18 квітня 2017, 13:04

Луганська обласна бібліотека імені М. Горького відзначила Рік Японії

2017 рік в Україні проголошено Роком Японії. З цього приводу Луганська обласна бібліотека імені М. Горького підготувала для жителів Старобільська три розважально-освітні заходи.

Почали святкування з проведення літературної зустрічі в межах уже традиційного для бібліотеки засідання аматорів пера «Літературний БУМ». Разом із бібліотекарями містяни обговорювали жанри японської поезії, звернувши увагу на найпопулярніші – хайку (хоку) і танка (вака). Також усі залюбки підтримали ідею створити власні художні витвори. Поділившись на окремі команди, учасники зустрічі створили так званий сенкан – твір американського походження, але з наслідуванням манери японської поезії.

Прихильники світу самураїв зібралися в бібліотеці, аби зустрітися з істориком та викладачем Луганського національного університету імені Тараса Шевченка  Олександром Набокою. Лектор розповів про становлення японської цивілізації, виникнення стану воїнів «бусі», самураїв та їхнього кодексу честі «Хагакуре». За участі студентів Луганського національного університету було проведено реконструкцію давніх самурайських обрядів «сеппуку» та «харакірі». У результаті своєрідної інсталяції ніхто не постраждав.   

Наостанок бібліотекарі долучили любителів аніме до участі в конкурсі кращих аніме-малюнків «Акіхабара по-українському». Зрештою, бібліотекарі зібрали десять найоригінальніших робіт, які переросли у виставку, що  протягом тижня демонструвалася широкому загалу. Містяни ж обирали трьох переможців за допомогою голосування в соціальній мережі. Урочисте нагородження учасників конкурсу тематичними подарунками вирішили поєднати з переглядом повнометражного аміне «Ім’я твоє», що обрали з містянами також за попереднім голосуванням.                                                                         

За словами заступника директора бібліотеки Світлани Моісєєвої, подібні заходи не тільки підвищують обізнаність населення, але й засвідчують зацікавленість молоді та старшого покоління в урізноманітненні культурно-освітнього життя в місті.