Прес-центр10 травня 2018, 16:05

Обласна школа для бібліотекарів Інтернет-центрів

З 24 квітня і до 10 травня працівники Інтернет-центрів бібліотек області навчалися у Школі від Методичного центру Луганської ОУНБ імені О. М. Горького. Тема цьогорічної Школи – «Ґуґли розумно».

Навчання відбувалася у Луганській обласній бібліотеці, куди і приїздили чотири попередньо сформованих групи бібліотекарів. Як повідомляють організатори Школи, до навчання приєдналося 45 бібліотекарів з усіх районів області.

Протягом  занять методисти розповідали про загальну організацію роботи Інтернет-центру, зокрема про рівень професійності робітників,  статистичний облік роботи. Також акцентували на проблемах технічного обслуговування та кібербезпеці. Наступна тематична зупинка Школи – оновлені послуги публічних бібліотек. Ішлося про роботу з такими користувачами, яких цікавлять не лише книги. У цьому контексті  говорили про те, що електронні джерела інформації швидко набирають обертів у використанні. Тож, бібліотекарю варто знати, як відразу налагодити контакт із користувачем, з’ясувавши, що йому насправді необхідно. Особливу увагу приділили темі інклюзії – обслуговуванню людей з інвалідністю та загальній доступності у бібліотеках. Методисти наголошували, що сучасний бібліотекар повинен не просто пристосовуватися до роботи в Інтернет-центрах, а й розглядати її як одну з основних напрямків діяльності.

Практична частина навчання стосувалася професійного пошуку в Інтернеті. Так, бібліотекарі знайомилися з операторами пошуку та їхнім практичним використанням. Окрему увагу приділили «Ґуґл Академії» як сервісу Ґуґл, мета якого відсортувати інформацію за «науковістю». Більш детально порівнювали пошуки «Ґуґл Академії» та Ґуґл.

Наостанок модератори розповіли про використання інших корисних сервісів та сайтів для злагодженої роботи бібліотекаря («ЛітАкцент», BBC Ukraine, «Коронація слова», «ДНК нації», «Горох», «Академічний словник української мови»), що допомагають швидко та якісно орієнтуватися в інформаційному просторі.

«Ми вважаємо саме цей напрямок роботи публічних бібліотеки пріоритетним, зважаючи на те, що ми живемо у час «цифрової революції».  Отже, як працювати з людьми в цих умовах та залишатися дійсно корисними своїм користувачам – головний меседж цих занять»,говорить Світлана Моісєєва, директор Луганської обласної бібліотеки. Також, за слова пані Світлани, така Школа є поводирем  у цифровому просторі саме у час проведення реформи децентралізації. Оскільки постає питання користі сучасної бібліотеки для мешканців територій, на яких відбуваються зміни.

Наступний приїзд бібліотекарів до Школи відбудеться восени. Опісля всі, хто успішно пройшов навчання, отримають сертифікати Регіонального тренінгового центру ЛОУНБ ім. Горького. А поки учасники продовжують самостійно опановувати тему в режимі онлайн-курсів.