Прес-центр8 червня 2018, 09:06

Перший Code Club на Луганщині поділився своїми досягненнями

Code Club у Старобільську – клуб програмування для дітей віком від 8 до 13 років – приєднався до всеукраїнської та всесвітньої мережі інших волонтерських клубів кодування. Перший Code Club на Луганщині уже понад три місяці діє у Луганській обласній бібліотеці імені О. М. Горького або Good library. 7 червня вихованці та координатори клубу вирішили поділитися зі старобільчанами своїми досягненнями та познайомити з досить популярним у світі IT-явищем під назвою Code Club.

Софійка помітно нервує на відміну від двох своїх братів. Разом з ними дівчинка три місяці навчалася у клубі програмування. Цього дня Софія, Костик та Кирилко прийшли до бібліотеки, щоб відсвяткувати своє успішне завершення першого курсу навчання та отримати сертифікати. А от десятирічний Олександр завітав із батьками навпаки познайомитися з клубом та записатися до нової групи учасників.

Ця зустріч зібрала всіх охочих дізнатися більше про мету, результати та подальші плани зовсім нового для Старобільська напрямку роботи з дітлахами – навчання програмуванню у своєрідному форматі, далекому від шкільного.

Для нас цей клуб був довгоочікуваною затією, – розповідає Світлана Моісєєва, директор Good library. –  Ми давно планували створити у бібліотеці Code Club, бо знаємо, наскільки він є популярним в інших містах. Тим паче, це надзвичайно вдалий формат для маленьких користувачів, які прагнуть використовувати можливості комп’ютеру на повну, не лише задля ігор.

Бібліотекарі додають, що найпершою причиною, яка гальмувала створення клубу, була відсутність волонтерської підтримки. Адже заняття, за всесвітнім сценарієм клубів, мають проводитися виключно волонтерами та абсолютно безкоштовно. Тривалі пошуки обірвалися, бо бібліотекарі нарешті схопили фортуну: Сергій Марченко, викладач інформатики, з радістю відгукнувся на пропозицію стати тренером Code Club. Тоді клуб у Старобільську заручився методичною та інформацію підтримкою від керівника всеукраїнської мережі факультативних волонтерських клубів кодування Code Club UA Максима Макарова. Це було три місяці тому. Сьогодні ж cтаробільський Code Club уже оголосив другий набір вихованців. До речі, діти, які вже отримали сертифікати за перший курс, продовжать навчання, бо ж попереду, за програмою, ще чотири курси різного рівня важкості – володіння Scratch II, Hard Scratch, створення сайтів за допомогою HTML та CSS, і останній рівень – знайомство з базовими уявленнями про мову програмування Python.

На презентації клубу Сергій Марченко розповідав містянам, як саме проходять заняття. «На своїх заняттях ми даємо основи, напрямок до програмування», – зауважує пан Сергій. Перший рівень – це оволодіння візуальною мовою програмування Scratch. За словами тренера, дітям зовсім не обов’язково мати серйозні навички програмування, написання кодів. Варто лише з пазлів у Scratch складати ті варіанти, які потрібні для цілісного проекту. Це, зі свого боку, розвиває логічне мислення, дає можливість фантазувати, створювати все, що дітям заманеться. На першому курсі навчання діти також отримували основи роботи з графікою. «У Scratch вбудований графічний редактор і героїв цієї програми ми можемо просто малювати. Це досить важливий напрямок нашої роботи. У подальшому ми розширятимемо нашу програму написанням більш серйозних програм, ігор», – говорить тренер.

Навчання у Code Club допомагає дітям підготуватися до інноваційного майбутнього, де передові позиції уже посідає професія програміста. Пан Сергій пояснює, що на відміну від школи, де діє більш ознайомча програма під назвою «Сходинки до інформатики», у клубі діти мають реальну можливість стати ближче до світу програмування за рахунок поглибленого пізнання цієї галузі. Кожного заняття діти створюють власні проекти, розважаються, творчо збагачуються. Такої ж думки про цінність клубу і керівник всеукраїнського проекту Code Club UA Максим Макаров: «Сертифікат і найголовніше знання, які наші дітки отримують по закінченню курсу в будь-якому випадку знадобляться учням у майбутньому. Адже навички програмування наразі використовується в будь-якій сфері нашого життя. Ну і звичайно це корисне дозвілля також, бо це ж гурток і к нам приходять дітки, які дійсно цікавляться кодуванням».

Навчання у старобільскому Code Club проходить двічі на тиждень і тривають годину, на відміну від інших клубів в Україні, де діти навчаються один раз на тиждень по півтори години. Тренер ділиться, що в подальшому планує доповнити загальну програму, інтерпретувати її, пристосувати до місцевого контингенту, щоб заняття проходили без часових обтяжень і водночас інтенсивніше, аби всі діти змогли сповна насолодитися дозвіллям: «Сама програма клубПресу є досить гнучкою. Ми її можемо підлаштувати під свій контингент, під тих дітей, з якими ми працюємо. Якщо мова йде про дітей з малозабезпечених сімей, які не мають можливості вдома працювати за комп’ютером через те, що його просто немає, то тут ми можемо допомогти їм, підбирати найбільш доступну програму, аби дітям було цікаво і вони приходили сюди із задоволенням».

Наприкінці презентації клубу бібліотека презентувала авторський гімн Code Club з елементами репу. Після його виконання всі підтримали ідею записати веселий гімн та починати ним кожне заняття